A német államfő elrettentő példaként beszélt Orbánról

Frank-Walter Steinmeier tegnapi beszédében kiemelte, hogy az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia.

Steinmeier arról is beszélt, hogy milyen fontosak az államhatalom önkényes gyakorlását korlátozó biztosítékok, melyek a szabad jogállam lényegi elemeit jelentik. A jogállamiság, az emberi jogok biztosítása mégis törékennyé vált:

…hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat.

- tette hozzá, majd a hivatalos szövegtől eltérve Orbán utóbbi tusnádfürdői beszédére utalt.

A tekintélyelvűségre építő kormányok általában a bíróságok függetlenségének megnyirbálásával, az alapjogok és a jogállamiság korlátozásával, a független tisztségviselők elmozdításával, a helyükre pedig „szolgálatkész emberek” beépítésével kezdik tevékenységüket.

- adott pontos leírást Orbán rendszeréréről a német államfő.

Steinmeier szerint éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy:

Európa pedig jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett.

21051956_468a05e17ffa31f37d30896aa09026be_wm

 Frank-Walter Steinmeier