Korunk festménye a plakát! - az elmúlt 150 év plakátjaiból szerveznek plakátaukciót Budapesten

Falra fel! címmel az utóbbi 150 év magyar-és külföldi plakátművészetét felölelő aukciót hirdettek novemberre a magyar plakátművészet legjelentősebb magyar szakértői. A kalapács alá kerülő plakátok három gyűjtemény válogatásából kerülnek majd ki november 9-én a Bartók Béla úti Kortárs Építészeti Központban (KÉK). A filmplakátok mellett reklám-, propaganda- és kiállítási plakátok színesítik az anyagot. Az eredetileg tömeggyártásban nyomtatott, falragasznak szánt, mára már alig néhány példányban fellelhető plakátok egyre népszerűbbek a lakberendezők között is.

A Falra fel! plakátaukció 150 év magyar-és külföldi plakátművészetét öleli fel. A plakát ma már szinte elengedhetetlen dísze egy fiatalos lakásnak. De mi a plakát?

A megismerhető emberi világ olykor szakadozott, hiányos papírjai a plakátok. Közös múltunk darabjai, nagyapáink pupillájába beégett, régről jövő üzenetek. Talán ezért lehet, hogy számomra a plakát elsősorban utazást jelent, utazást a korba, ahonnan az üzenet a plakátokon keresztül még ugyanolyan elevenen és impulzívan érkezik, mint ahogyan nagyapám idejében. Magam előtt látom a sarkon éppen beforduló omnibuszt, a kalapos, szép ruhába öltözött férfiakat és nőket, az „ucca” zsivajából élesen kihallatszó rikkancs fiú hangját, a kávéházi forgóajtón kitámolygó írókat, a háborúba készülő, búcsúzkodó fiatal katonát és a meggyötörten hazaérkezőt is. Itt van előttem a pályaudvari forgatag, a fővárosba szerencsét próbálni érkező megszeppent ifjú arca, az egyenruháját büszkén igazgató csendőr és a vele beszélgető kalauz bajuszpödrésének hetyke mozdulata, érzem a sült kolbász ínycsiklandó illatát… Megelevenedik bennem az akkori városi utca képe és moraja, itt járnak körülöttem azok az emberek és ugyanolyan elevenek, mint akkor, ha ránézek egy plakátra és becsukom a szemem.

illusztracio02

Az aukciót szervezők a sajtóanyagban az alábbi kedvcsinálót tették közé:

A dobogós helyekért King-Kong plakátja mellett Conan, a barbár küzd, a Halálos fegyverrel a Die Hard vetekedik, de lehet, hogy a klasszikus Ben Hur harci szekerei győznek végül. És nem feledkezhetünk meg a sátáni mosolyú Lee van Cleefről, a karate király Bruce Lee-ről vagy a sármos Paul Newmanről aki Az ifjúság édes madarával képviselteti magát. Aladdin csodalámpájából - nem csalás, nem ámítás - maga Bud Spencer gomolyog elő, Mephisto köpönyegéből pedig a fasizmus szelleme. A filmes felhozatalban ott van az Angi Vera ikonikus plakátja vagy a Csillagok háborúja japán kiadása. Igazi csemegének ígérkezik a Maszk, Luis Buñueltől Egy szobalány naplója, a Száll a kakukk fészkére, vagy a 12 majom filmekre moziba csábító papír műremekek, amelyek már egyenként grafikai alkotásoknak számítanak. Az Annie Hall fotóval illusztrált plakátján Diane és Woody látható, a Sleeper (Hétalvó) színes, mozgalmas poszterén csodálatos grafika, de velünk van Jessica Lang és Jack Nicolson is a Postás mindig kétszer csenget anyagán. A magyar sztárszínészek közül Latinovits Zoltán és Jávor Pál képeit kereteztethetjük be bárkinek, akinek csak szeretnénk. Csalódást nem fogunk vele okozni.

A propagandafalragaszok többek között arra figyelmeztetnek, hogy csínján bánjunk az alkohollal, és azt is megtudhatjuk, hogy a kereszténydemokrácia az út Európába és mennyire fontos a zöldfőzelék fogyasztása. A lenyűgöző grafikájú kiállítási plakátok pedig hol az Állatkertbe, hol FeLugossy Laca kiállítására invitálnak minket.

 Szóval: plakátra fel!

illusztracio

falrafel