Családok éve: a Fidesz megakadályozta, hogy létrejöjjön a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

A kormánypárt képviselőinek távolmaradása miatt lett határozatképtelen az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülése, itt döntöttek volna annak az eseti bizottságnak a létrehozásáról, amely a kilakoltatási és lakhatási válság felszámolását készítette volna elő.

A bizottság létrehozásáról szóló javaslatot korábban a Szolidaritás nevű szervezet DK-s parlamenti képviselője, Székely Sándor nyújtotta be, azonban a kormánypárti többség ellenállása miatt akkor ez lekerült a napirendről. Így került át mára, az eheti ülésen azonban egyszerűen nem jelentek meg a Fidesz-KDNP képviselői.

Javaslatokat tegyen az utóbbi hónapokban tapasztalt növekvő számú kilakoltatás és az ennek következtében kialakított lakhatási válság megszüntetésére. Miközben a kormány meghirdette a családok évét, a tél előtt kisgyerekes családokat fenyeget az a veszély, hogy utcára kerülnek és hajléktalanná válnak. Ma 100.000 embert érint ez a probléma, ami időzített szociális bombát jelent az egész ország számára.

- olvasható a beadott dokumentumokban, amikben konkrét célok is szerepeltek. Ilyen a veszélyeztetett családok helyzetének, a kilakoltatások okainak felmérése, javaslatok kidolgozása a problémák megszüntetésének érdekében, de a kisgyermekes családok érintettségét is vizsgálták volna, számukra speciális megoldásokat keresve. Sőt, az Európai Unió Bíróságának ítéletei nyomán kialakult jogi helyzet áttekintése is a javaslat része volt, valamint tanulmányozni akarták az ezekből következő jogalkotási feladatokat is. Emellett feltárták volna annak a lehetőségét is, hogy az önkormányzati bérlakások hogyan tehetők lakhatóvá és miként jelenthetnének megoldást a kilakoltatással fenyegetett családok számára, illetve a hajléktalanok elhelyezését is segítették volna.

Fogjuk vinni az ügyet tovább, van lehetőség nagyjából 20 nap múlva rendkívüli eljárásban a parlament elé vinni az ügyet.

- mondta Székely.

100 ezer embert igen, Orbánékat azonban továbbra sem érinti (meg) ez a tragédia. Ilyen „kormányzásra” pedig senki más nem képes: „Csak a Fidesz!”

077