Erős és büszke: A kormány tíz éve tétlenül nézi, hogy több rákkeltő anyag csordogál a Dunába Óbudán

Súlyos a helyzet a volt óbudai Gázgyár területén, ahol rákkeltő és súlyosan mérgező anyagokból egyes helyeken több mint kétszázszoros határérték-túllépését mértek.

Mindent elmond a hazai közállapotokról, hogy miközben Kásler Mikós kijelenti, hogy „az egészségügy nem üzlet” és a miniszter megszüntetné a magánszolgáltatásokat az állami kórházakban, Orbán Viktor újabb gagyi videóban közli, hogy megint milyen jól megvédett bennünket az uniós csúcson, Lázár „influencer” János dohányzást betiltó ötlete után most javaslatot fog tenni annak érdekében, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne a Büntető törvénykönyvbe beemelni az internetes zaklatás tényállását és büntethetőségét, addig ezzel a „jelentéktelen” kis problémával nem foglalkoznak Orbánék.

Pedig a helyzet nagyon aggasztó és vészjósoló: az Index videójából kiderült, cianid, arzén és több rákkeltő anyag folyik a Dunába a volt óbudai Gázgyár területén. Noha a problémáról már tíz éve tudnak, se a kormány, se az önkormányzat nem tesz semmit.

A Greenpeace szakembereinek mérései szerint egyes helyeken több mint kétszázszoros határérték-túllépését mértek rákkeltő és súlyosan mérgező anyagokból. A mérést egyébként nem a zöld szervezet feladata lenne elvégezni, csakhogy a Pest Megyei Kormányhivatal két hónapja nem volt képes válaszolni arra a kérdésre, hogy vizsgálták-e az esetet, illetve hogy tudnak-e valamit a szennyeződés eredetéről.

Megdöbbentő, de már egy 2009-es, az akkori környezetvédelmi hatóság által elvégzett vizsgálatból kiderült, hogy a gyár területéről folyamatosan szivárognak a mérgek. Vagyis több mint 10 éve megállapították a cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket, az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek. Emellett szintén határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból, de a talajban lévő cink, a higany szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Idén augusztusban a Duna alacsony vízállása miatt észrevehető volt, hogy a Gázgyár súlyosan szennyezett talajából kis csatornákban folyamatosan szivárognak a folyóba a különféle súlyosan egészségkárosító vegyianyagok. A budapesti városvezetés szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő terület kármentesítéséért a Nemzeti Közművek Zrt. alá tartozó NKM Földgázszolgáltató Zrt. lenne a felelős.

Fontos mozzanat, hogy tavaly közbeszerzési pályázatot írtak ki a Gázgyár kármentesítésére, illetőleg a talaj kicserélésére, akkor 9,49 milliárd forintra becsülték ennek költségeit, a tervek szerint 669 753 tonna talajt kellett volna eltávolítani. A pályázat viszont végül eredménytelen lett, mivel a tenderre egyetlen pályázó jelentkezett, aki a becsült ár duplájáért vállalta volna a munkát.

Valószínűleg ezért, illetve a várhatóan durván elszálló költségeknek is köszönhetően a kormány végül lemondott arról a tervéről, hogy a területen akár olimpiai rendezéshez is használható kerékpárstadiont építsen. Akkor egyes becslések 25 milliárd forintra taksálták a kármentesítés költségét.

Az egymásra mutogatás és a gyáva felelősségáttolás láthatóan semmit nem old meg, a „nemzeti-keresztény” kormányunk mégis gyakran él ezzel a manőverrel.

greenpeace-duna-1-800x533

Fotó: Flickr/Greenpeace