Ezért a modellért rajonganak a nők és a férfiak is!

A közelmúltban két, egymástól független globális szervezet is megválasztotta az év legkiválóbb autós újdonságát. Ugyanazt hozták ki győztesnek, pedig egészen máshonnan közelítették meg a témát.

World Car of the Year, azaz a világ év autója: három kontinens hetvenöt szakújságírója, túlnyomó részben férfiak szavaztak arról, hogy a 2017-es újdonságok közül melyik bír a legnagyobb jelentőséggel. Nem sokkal (na jó, pár hónappal) korábban egy teljesen más összetételű zsűrit is ugyanez a kérdés foglalkoztatott: a Women’s World Car of the Year zsűrijét egytől egyig hölgyek – autóversenyzők, szakújságírók – alkották.

Most végre kiderül, miben tér el a férfiak és a nők véleménye, igaz? Hát, ki kell, hogy ábrándítsuk: mindkét testület ugyanarra az autóra szavazott. Az év globális női autója, a világ év autója, de még a világ legjobb autóipari dizájnja cím is ugyanannak a típusnak, a Jaguar F-Pace szabadidőjárműnek jutott.

Jaguár

Jaguar F-Pace

Mielőtt csalást sejtene a tripla győzelem mögött, fontos tisztázni, hogy a világ év autója versenyek nevében nem véletlenül szerepel a ’világ’ szó: mivel több kontinens képviselői választanak, itt olyan modelleknek van csak esélye, amelyeket globálisan azonos vagy nagyon hasonló kivitelben forgalmaznak. A nagy gyártók piachoz adaptált, lokalizált gyártmányainak még van esélye, de a kizárólag egy-egy földrészen értékesített modellek már nem rúgnak labdába.

A hölgyek egyébként a Honda Jazzt (megfizethető autó) és Civicet (családi autó) is díjazták, együtt a Ford Mustanggal (sportkocsi), a Volvo S90-nel (legjobb női luxusautó) és a McLaren 570S-sel (az év női álomautója). A World Car of the Year verseny ezzel szemben a Mercedes E-osztály, a Porsche Cayman és a BMW i3 került a legjobbak közé.  

Honda Jazz
Honda Jazz

A Jaguar fennállásának első szabadidőjárműve mellett még egy modellben egyetértettek a férfiak és a nők: a legjobb környezetbarát autónak a Toyota Priust választották meg – a hölgyek normál hibrid, a pasik konnektorról tölthető (plug-in) kivitelben.

Toyota
Toyota Prius