Hopp, min kaptuk rajta a kormányt?!

Hopp, min kaptuk rajta a kormányt?!
Fotó: zsurpubi.hu

Sokan Orbán Viktor szemére vetik liberális múltját. Pedig, ahogyan egy átlagos ember, úgy egy politikai vezető életében is állhatnak be gyökeres fordulatok. Az érdekesség kedvéért most induljunk ki abból, hogy Orbán 1993-94-es oldalváltása nem racionális politikai számítás, hanem őszinte felismerés eredménye volt.

A kormányzati médiagépezet minden lehetőséget megragad, hogy magát a nemzeti érdekek egyedüli és kérlelhetetlen védelmezőjeként tüntesse fel, míg mindenki mást, függetlenül az ideológiai alapjaitól a nemzetáruló szerepébe kényszerítsen. Napjainkban ennek fókuszában a Jobbik áll.

Hagyjuk most a Fidesz liberális gyökereit, fogadjuk el, hogy a párt, illetve annak tagjai és főleg elnöke, nemzetben gondolkodik. Mert így igazán érdekes feltenni az alábbi kérdéseket, árnyalandó némileg a mai narancsos képletet, miszerint kizárólag ők vannak a nemzetért, mindenki más pedig ellene.

Tehát a kérdéseink:

- Melyik párt volt az, amelyik a magyar országgyűlésben megszavazta Románia feltétel nélküli EU-, illetve NATO-csatlakozását, elszalasztva ezzel a legkomolyabb lehetőséget, hogy előmozdítsa az erdélyi magyarság autonómia törekvéseit?

- Melyik kormány külügyminisztere jelentette ki a napokban, hogy a vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat, ezért soha nem fogják hagyni, hogy Szerbiát „bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában”?

- Melyik párt első embere (Igen, a Fideszé) volt az, aki 2004. december 6-án, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás másnapján jobboldali médiumok vezető munkatársai előtt örömét fejezte ki amiatt, hogy érvénytelen lett a referendum, mert ellenkező esetben a balliberális kormány a 2006-os választásokig azt kommunikálta volna, hogy a határon túli magyarok miatt nem jut elég pénz az országra?

- Melyik kormány volt az, amelyik Magyarország soros EU-elnökségének fél éve alatt még csak meg sem említette a határon túli magyarok ügyét?

- Melyik kormány volt az, amelyik a legmagasabb szintű uniós egyeztetésen a kárpátaljai magyar közösség megvédése helyett a legfontosabbnak Ukrajna területi integritását nevezte meg?  

- Melyik párt által megválasztott államfő (Igen, a Fideszé) mondta Bukarestben, hogy „arra biztatja a romániai magyar közösség tagjait, hogy „elsősorban jó állampolgárként tartsák tiszteletben a szabályokat, gyermekeiket neveljék rendre, legyenek jó adófizető polgárok, és ezek alapján várhatják el az őket megillető kisebbségi jogokat.”

- Melyik párt volt az, amelyik előbb rátette a kezét az erdélyi magyar jobboldalra, majd szétverte azt, végül pedig a maradékát néhány polgármesteri, illetve parlamenti székért cserébe, összefogásnak álcázva odalökte a románokkal kényszeresen kollaboráló RMDSZ utánfutójára?