Ha kell, ismét keresztbe fekszik Mészáros Lőrincnek

Ha kell, ismét keresztbe fekszik Mészáros Lőrincnek
Fotó: DK és a szerző

Feljelentette a bicskei rendőrkapitányságon Mészáros Lőrincet, a gázszerelőből lett multimilliárdost, Orbán Viktor egyik jobbkezének számító felcsúti polgármestert, pontosabban a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. A fehérvári önkormányzati képviselő, akit akkor ismert meg az ország, amikor az uniós pénzből újjáépült, gyakorlatilag utasok nélküli felcsúti kisvasút előtt a sínekre feküdt, azt tervezi, hogy ezt ismét megteszi –  ezúttal a Szeretett Vezér falujának közgyűlésén, hogy elkaphassa az elérhetetlen településvezetőt, aki okosabb, mint Zuckerberg.

 A fehérvári politikus azért jelentette fel a dunántúli megyei lapok többségét kiadó Pannon Lapok Társasága felvásárlása óta egyre többek által csak Pénztáros Lőrincnek emlegetett milliárdost, aki Orbán Viktor fociakadémiájának a képviselője, mert a DK korábban beperelte –  ahogy a politikusnő mondja  – „az ország legnagyobb tao-temetőjét”, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. A bíróság jogerős döntése után az alapítványnak 15 napja volt kiadni, hogy mire költötték a több milliárd forint TAO-támogatásként kapott közpénzt, de a párt a határidő lejárta után sem kapta meg a számlákat és szerződéseket. 

ZSÚRPUBI: Hol jelentette fel a polgármester, mi az a fórum, ahol ezt meg lehet tenni?

Földi Judit: A bicskei rendőrkapitányságon. Ez egy egyszerű jogi kérdés. A felcsúti utánpótlás alapítvány a jogerős bírósági döntés ellenére sem adja ki az iratokat. Hiába fordultak, ahogy közölték, Mészárosék a kúriához, ez az ítélet jogerős, az ő kezdeményezésüknek nincs halasztó hatálya. Egyre kíváncsibb vagyok, hogy mit rejtegetnek annyira?

ZSPB.: Ön az ismeretlenségből tavaly erős kezdéssel érkezett a köztudatba. Egy fél ország látta, ahogy egy társával Mészárosék kisvonata elé fekszik. Most másodszor is keresztbe fekszik nekik. Nem félnek öntől?

FJ: Ha nem megy másként!? Akkor is csak azért feküdtünk a sínekre, hogy tiltakozzunk az ellen: európai uniós pénzből a kormányfő hobbiját finanszírozzák, gyermekkori álmát valósítják meg. Ahogy a molinóink is mutatták: úgy véljük, ennek a pénznek ez egészségügyben és az oktatásban lenne a helye. Én nem félek, de lehet, hogy Mészáros Lőrinc fél –– hosszú hónapok óta nem tudok tőle időpontot kérni, mintha bujkálna. A beosztottjai azt mondták: azért nem kaphatok időpontot, mert nincs felcsúti lakcímkártyám, de nem baj. Kinéztem egy következő testületi ülést májusban, ahol – mivel egy napirendi pontot ő terjeszt be –, ott kell lennie. Akkor odamegyek, kifelé vagy befelé megpróbálom elkapni és szóra bírni.

ZSPB.: Akár ismét keresztbe is fekszik?

FJ: Igen. Egyrészt megkérdezem tőle, hogy miért nem adják ki a jogerős bírósági ítélet ellenére azokat a papírokat, amelyekből kiderül, kik támogatják a miniszterelnök focicsapatát a társasági adóból (a TAO-ból), azaz mindannyiunk pénzéből. Azt is megkérdezem egyúttal, honnan veszi azt, hogy az ötletét, miszerint a vasutat Fehérvárig meg kívánják hosszabbítani, a város támogatja – hiszen ezt nyilatkozta nemrég. Én a székesfehérvári önkormányzat ilyen ügyekben hatáskörrel rendelkező gazdasági bizottságának tagjaként erről nem hallottam, ilyesmiről javaslat, munkaanyag, előterjesztés nem született, nem járt előttünk.

ZSPB.: Ön a Demokratikus Koalíció egyik legradikálisabb arca, pedig a DK maga is elég radikális. Mennyire kifizetődő ez? Nemrég Ceglédi Zoltán elemző éppen Bicskén fejtegette azt, hogy ez az Orbán-ellenesség és radikalizmus önmagában a mai 5 százalékra elég csak.

FJ: A DK úgy gondolja, hogy egy parlamenti választókörzetben egy közös egyéni jelöltet kell indítania a demokratikus ellenzék pártjainak.  Le lehet váltani Orbán Viktor rendszerét, de a többi ellenzéki pártnak is rá kellene jönnie arra, hogy ehhez szükség lesz a DK félmillió szavazójára is. 

ZSPB.: Ön a kettes számú –  ha Felcsút az első – oroszlánbarlangban, Orbán Viktor és Simicska Lajos „teremtésmítoszának” egyik helyszínén, Székesfehérváron politizál önkormányzati képviselőként. Mit gondol, ott milyen eredményeket lehetne elérni?

FJ: A fehérvári egyes számú országgyűlési választókörzet nyerhető. A mostani fideszes képviselő, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár a reprezentáción kívül nem tett semmit a városért, tanárember létére pedig megszavazta a CEU-t ellehetetlenítő törvényt is. Orbánéknak igazán nagy pofon lenne, ha Fehérvárt sikerülne ismét a Fidesz karmaiból kiszabadítani. Ezzel feküdnénk nekik igazán keresztbe.