Feléled-e a "halott" Fradi a harmadosztályú Budafok ellen?

Feléled-e a "halott" Fradi a harmadosztályú Budafok ellen?
Fotó: budafokteteny.hu

Harmadosztályú focicsapat utoljára 2000-ben jutott a Magyar Kupa elődöntőjébe. Akkor a Tápiószentmárton csapatát a Vasas búcsúztatta egy mérkőzésen. Most a Budafoki MTE két mérkőzésen vívhatja ki a döntőbe jutást a gyengélkedő Ferencváros ellen, megkoronázva eddigi menetelését a Magyar Kupában.

A budafoki labdarúgó egyesületet 1912-ben alapították Világosság Football Csapat néven. Egy évvel később már Budafoki Atlétikai és Football Club néven szerepelt, akkor még az alacsonyabb osztályokban. 1919-ben felvette a Budafoki Munkás Testedző Egyesület nevet, de amikor 1935-ben debütált a nemzeti bajnokság legfelsőbb osztályában, a Munkás helyett már a Műkedvelő szó szerepelt a nevében. 1945-ben költözött a mai, Promontor utcai otthonába, ami a mostani felújításnak köszönhetően egy kis ékszerdobozzá vált.

A világháborút követő első, 1945/46-os szezonban a Budafok az országos bajnokság nyugati csoportjában végzett utolsó előtti helyen, nem sikerült a kiharcolniuk a bent maradást.

A kiesést követő években, évtizedekben stabil második vonalbeli együttes volt a Budafok. Egészen 1993-ig BMTE néven szerepeltek, majd Budafoki LC-ként folytatták.

2015-ben a negyedik vonalban szerepeltek, ám egyesültek az Újbuda TC-vel, így a következő szezonban már az NB III-ban játszottak, Budafoki MTE-Újbuda néven. 2016-ban már Budafoki MTE néven indultak neki a Magyar Kupa selejtezőinek. A Balkány elleni, idegenbeli győzelem (1-2) még papírforma volt, a Szegedi Grosics Akadémia elleni sikerre már a szakma is felfigyelt, hiszen a vendégek másodosztályúak voltak.

Tavaly november 30-án a Videoton félig tartalékos csapata elleni hazai győzelem olyan bravúr volt, ami ritkán adódik egy harmadikosztályú csapat életében. Közben pedig a Budafok vezette a csoportját is, nagy harcot vívva a nem is olyan régen még elsőosztályú Kaposvárral és Győri ETO-val. Tavasszal nagy rangadón már oda-visszavágós rendszerben búcsúztatták a nyolc közé jutásért az Érdi VSE csapatát, igazi kupaszerdai hangulatot teremtve mindkét mérkőzésen.

A Haladás másodosztályú fiókcsapata, a Soproni VSE is csak az első mérkőzésen, épp Budafokon volt erősebb (1-2) de a Haladás ideiglenes otthonaként is szolgáló soproni pályán nem volt kétséges a budafoki továbbjutás (0-2).

A siker kovácsaként Prukner László vezetőedzőt kell megemlíteni, aki 2010/11-ben a Ferencváros trénere volt, de 2016 óta a budafoki együttest irányítja.

A budafoki csapatra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy harmadosztályú játékosokból áll. Többen már a Ferencvárosban is Prukner kezei alatt dolgoztak, így a marosvásárhelyi születésű veterán védő, Csizmadia Csaba, aki 12 alkalommal volt magyar válogatott, vagy Oláh Lóránt, aki gólkirály is volt az NBI-ben. Mellettük jelentős szerepet játszanak a fiatalabbak, mint Pölöskey Péter, akinek az édesapja Pölöskei Gábor volt válogatott labdarúgó, édesanyja Áder Annamária, a köztársasági elnök húga, aki korábban a KLIK vezetője volt.

A fiatal játékosok közül kilencen még egyetemi tanulmányokat folytatnak, de a klubnál elvárás is a tanulmányok eredményes befejezése.

A csoda azért nem csak az edzőtől és a játékosoktól csoda. Hanem, ahogy az Magyarországon lenni szokott, kellett hozzá egy befolyásos ember is, akinek köze van a miniszterelnökhöz. A klub mögötti anyagi hátteret Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke, Orbán Viktor egyik fontos futballügyi tanácsadója szervezte meg, a klub fennállásának 100. évfordulójának alkalmából 2012-ben Orbán Viktor még interjút is adott a Promontor TV-nek.

Jakab János volt az, aki rábeszélte a már Melbourne-ben született Robert Beltekyt - aki Ausztráliában parkolóházak üzemeltetésével foglalkozik -, hogy vegye meg a nagy múltú klubot. Bélteky Róbert a stabil háttér megteremtésével feltámasztotta a klubot, de állítása szerint megmaradt a realitások talaján, nem akar élvonalbeli csapatot, hanem egy olyan együttest, amely méltán képviseli Budafokot.

Ma az első mérkőzésen a Budafok a Groupama Arénába látogat. Ha helytáll idegenben, a május 17-i visszavágón biztosan megtelik a 4000 férőhelyes budafoki stadion.