Amikor majd Kisbandi a Prosti Srácokra vall

Amikor majd Kisbandi a Prosti Srácokra vall
Fotó: zsurpubi.hu

Kisbandi? Gyerekek, jó hogy nem már a mesebeli Pinokkiót kéritek meg, hogy valljon a jelenlegi ellenzék szereplőire. Ez hasonlóan nagy botorság, mintha Repülős Gizit arra kérnénk, hogy őrizze meg az ékszereinket, amíg bemegyünk a Balatonba fürdeni. Persze, azt is feltételezzük, hogy Huth Gergelyék ugyan sokat ittak már a közpénzből bőségesen meglocsolt kocsmájukban, de ennyire azért még nem hülyék. Ők egyszerűen csak egy kétségbeesett bűnöző utolsó kiútkereséseit próbálják használni a hatalom javára.

Ki tudja, talán a politikus, belügyes haverokon keresztül egy-egy ilyen interjúért valami kedvezményt, vádalkut is kap a rácsok mögött egyre beszédesebbé váló egykori szélhámos. Vona Gábornak vagy Gulyás Marcinak csak az a szerencséje, hogy életkoruknál fogva nem férnek bele a sztorikba. Ha ez nem így lenne, már lehetséges, hogy ők lennének a Kisbandi és Prosti Srácok történetek főszereplői.

Az olajos ügyek 1991-1992-ben kezdődtek el Magyarországon, majd 1993-tól óriási bizniszt jelentettek az akkori alvilág számára. 1993. augusztusában az akkor még létező Ipari és Kereskedelmi Minisztériumban operatív bizottságot hoztak létre a kialakult olajmaffia megfékezésére. 1995. január 1-jétől már csak jegyre adtak fűtőolajat, azonban a jegyeket is meghamisították. 1995-ben egységesítették a tüzelőolaj és a dízelolaj árát. Ezt követően az üzlet a kőolajszármazékok importja volt, azokért ugyanis kevesebb vámot kellett fizetni.

Pintér Sándort 1991 márciusában nevezték ki Budapest rendőrfőkapitányává. 1991 szeptemberében Boross Péter belügyminiszter országos főkapitánnyá tette meg, amelyet öt éven keresztül, nyugdíjba vonulásáig viselt. 1998-ban Orbán Viktor belügyminiszternek hívta meg a kormányba. 2000 elején, az első Fidesz kormány idején, az egykori koalíciós partner FKGP képviselőjének, Pallag Lászlónak a javaslatára az Országgyűlés ad hoc bizottságot hozott létre az olajügyek és a kapcsolódó korrupciós ügyek feltárására. Nógrádi Zsolt, aki a Bács-Kiskun megyei olajmaffia tagjának vallotta magát, a felállított parlamenti bizottság meghallgatása során rendkívül kellemetlen és meglepő állításokat fogalmazott meg: többek között az olajmaffiával való együttműködéssel vádolta meg Pintér Sándor belügyminisztert, volt országos rendőrfőkapitányt.

Azért csendben megkérdezem, hogy amennyiben Kisbandi vádjai igazak, akkor mi van az egykori rendőri vezetők, vezető politikusok felelősségre vonásával? Mi a helyzet Pintér Sándor szerepével kapcsolatban?

Ezt a kérdést csak az idő vagy egy valódi rendszerváltás oldhatja meg talán. A mi szempontunkból fontosabb kérdés azonban az újságírói etika lenne: meddig mehet el egy újságíró a hatalom szolgálatának érdekében, mert a mi meglátásunk szerint semeddig. Ha kap cserébe egy kocsmát, ha nem. Ennél még az egykor politológusként tevékenykedő Giró-Szász is gerincesebb volt, hiszen ő legalább felvállalta Orbán-gazda fenekét és az annak kiszolgálásáért járó temérdek pénzt. A prominens Prosti Srácok is kérhetnének maguknak egy szóvivői helyet: Szarvas Szilveszter például szuper szóvivő lehetne az Országos Közegészségügyi Központban, Huth Gergely pedig mehetne a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetbe sajtófőnöknek. Se. Mivel ezek a Nemzeti Együttműködés Rendszerében éppen megszűntek…

No, de indulás srácok, van még néhány egykori szélhámos a rácsok mögött, egy-két doboz cigiért, néhány beszélőért simán rávehetők ők is ehhez hasonló „vallomásokra”, hiszen tíz darab ropogós ezresért még az anyjukat is eladnák. Csak arc kell hozzá, nektek az meg úgyis van, nem is arc, hanem szinte már páncél.  Ha létezne a dantei pokol, akkor ti folyamatosan a nyolcadik körének, nyolcadik, kilencedik és tízedik bugyrai között lifteznétek, ahol a másokat félrevezetők, a viszályt szítók és a hamísítók bűnhődnek. De maradjunk a realitásoknál, szimplán eljöhetnek még ebben a gyarló emberi életben olyan évek is, amikor Kisbandi egy másik hatalom kedvéért éppen arról tesz majd vallomást egy bíróság előtt, hogy Ti beszéltétek rá vádalkut ígérve erre a jól meghirdetett, de lássuk be, hogy inkább szánalmas, mint hiteles interjúra.