Senkit nem hagynak az út szélén – inkább belökik az árokba

Senkit nem hagynak az út szélén – inkább belökik az árokba
Fotó: pixabaycom

Aggasztó helyzetben vannak a hiteladósok. Az állami lakásmentő program hamarosan véget ér, mivel őrült sebességgel fogy a kvóta, ráadásul a felajánlható lakások száma is csökken.

2017 első három hónapjában csak 1075 adós lakását ajánlottak fel vételre a NET-nek, vagyis a Nemzeti Eszközkezelő Zrt-nek - a Világgazdaság információi szerint.

Negatív tendenciáról van szó, ugyanis a felajánlott ingatlanok száma minden évben csökken. Amíg 2013-ban még 12 830, addig tavaly már jóval kevesebbet, 9147 lakást ajánlottak fel a pénzintézetek.

A Nemzeti Eszközkezelő előírás szerint csak 35 ezer lakást vehet meg a hiteladósoktól, azonban a felajánlott lakások száma meghaladta a 40 ezret. Így matematikailag sehogy nem fog jól kijönni a dolog. Az „egyenletet” ráadásul csak rontja az a tény, hogy a NET idén március végén már 29 236 szerződéssel rendelkezett, vagyis a kvóta hamarosan kifúj. Könnyű belátni, hogy akkor - legalább ötezren - nagyon rosszul fognak járni.

A Magyar Bankszövetség egyébként hosszú ideje azért lobbizik, hogy a NET mandátumát kiterjesszék 50 ezerre. Ezenkívül szakértők szerint nem ártana a felajánlhatósági feltételeken is enyhíteni.

Lássuk, hogyan vélekedett miniszterelnökünk a bajba jutott hiteladósokról pár évvel ezelőtt. Orbán Viktor 2010-ben még a következőket mondta rövid veszprémi látogatása alkalmával:

A kilakoltatás nem megoldás, sem az emberek, sem a bankok számára. Nem lehet a családokat az utcára tenni. A kérdés sürgős megoldást igényel. […] Családok, asszonyok, gyermekek sorsáról van szó, minden gondunk – bajunk gyökere a munkanélküliségben keresendő, Magyarországon ma kevés a munkalehetőség. Ha ezeknek az embereknek lenne munkahelyük, tisztességes fizetésük, akkor ezek az intézkedések elkerülhetők lennének. Megoldást kell találni a hitelezők és a hitelfelvevők közötti konfliktus feloldására, ezért kell a moratóriumot meghosszabbítani, amíg megleljük a megoldást.

Szemmel láthatóan a megoldást azóta sem sikerült meglelniük, sőt. Egy klasszikussá vált Orbán idézettel élve, miszerint senkit nem hagynak az út szelén, a hatalom idevágó válasza nagyjából az lehetne, hogy valóban nem, inkább belöknek mindenkit az árokba, nehogy már szem előtt legyenek ezek a szerencsétlenek.