Tisztelt Kormánytagok! Máshol a politikusok felelősséget vállalnak tetteikért

Tisztelt Kormánytagok! Máshol a politikusok felelősséget vállalnak tetteikért
Imamura Masahiro
Fotó: zsurpubi.hu

Egy demokráciában a nép választja meg az ország vezetőit, akik a beléjük vetett bizalom tudatában kormányoznak. Magyarországon csak nézzük a hatalom ámokfutását, szinte nap mint nap találunk olyan kijelentést, cselekedetet, ügyet, amiért egy igazán demokratikus országban már régen lemondanának.

Hol engedhetné meg magának egy, állami hátszéllel a magyar történelem leggyorsabb vagyonosodását produkáló polgármester, hogy nem enged be egy testületi ülésre kamerákat, nem akar válaszolni újságírói kérdésekre? Egyáltalán, hol történhetne meg egy ilyen mértékű meggazdagodás állami segítséggel, magyarázat nélkül? Csakis a cinizmus hazájában. Nálunk lehet azt mondani, hogy ha a lengyelek félnek az oroszoktól, az az ő dolguk, mi magyarok vagyunk, nekünk megvan a magunk történelme. Nálunk ki lehet jelenteni, hogy akinek nincs semmije, annyit is ér. Nálunk mondhatja a miniszterelnök, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, nálunk sétálhat a kormányfő „furcsa” embere a szociális megszorítások ellen tüntetők között Gucci-táskával. Nálunk kerülhet a fél ország a kormánytagok családjainak, barátainak kezébe, nálunk előfordulhat, hogy egy előre eltervezett esemény, előre eltervezett költségvetése folyamatosan milliárdokkal nő. Más országokban ilyenekért távoznak a politikusok. Valljuk be, néha már mi pironkodunk és szégyelljük magunkat az ország vezetői helyett.

Kétszer drágább stadion miatt távozott

Japánban egy honatya nem kapaszkodik foggal-körömmel a pozíciójába. Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter egy óvatlan kijelentése miatt mondott le a napokban. Masahiro kedden délelőtt a kormányzó Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselőinek tartott beszámolót a kárfelszámolás kiadásairól, és eközben a következőt mondta:

„Jó, hogy észak-keleten történt a katasztrófa, mert ha Tokió körzetében következik be, akkor hatalmas károkat okoz.”

A miniszter azonnal visszavonta kijelentését, és bocsánatot kért. Az eset kedden délelőtt történt, a miniszter szerda reggel benyújtotta lemondását. Abe Sindzó miniszterelnök szerint a megjegyzés miatt az emberek elvesztették az újjáépítési miniszter iránti bizalmukat. Japánban nem ez volt az első eset. 2015-ben Simomura Hakubun sportminiszter mondott le a 2020-as tokiói olimpia központi stadionjának megnövekedett költségei miatt. A nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2.1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő. Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt. 2007-ben pedig Abe Sindzó miniszterelnök mondott le; kormányának korrupt miniszterei miatt komolyan visszaesett a népszerűsége. Kormányában a mezőgazdasági tárca jelentette a legnagyobb problémát, három agrárminiszter távozott korrupciós vádak miatt.

Félt, hogy nem tud a gyereke szemébe nézni

2017 februárjában Facebook-bejegyzésben jelentette be lemondását a román Florin Jianu kereskedelmi miniszter, aki - mint írta - azt szeretné, hogy gyermeke ne ítélhesse el gyávaságért, amikor a szemébe néz.

„Felelősségteljesen átgondoltam, hogy erkölcsi szempontból mi a helyes út. Elsősorban nem is a saját szakmai tartásomat tartottam szem előtt, mert a lelkiismeretem tiszta, hanem azt, hogy miként tudok majd a gyerekem szemébe nézni és mit mondok majd neki évek múlva. Azt fogom neki mondani, hogy az apja gyáva volt és nevét adta olyasmikhez, amikkel nem ért egyet, vagy emelt fővel lépett ki egy olyan történetből, ami nem az övé?”

Jianu a korrupció-ellenes tüntetések után döntött úgy, hogy feláll pozíciójából.

Korrupcióval vádolták a kormányát, távozott

2016-ban Lemondott tisztségéről Temir Szarijev kirgiz miniszterelnök, miután több parlamenti képviselő korrupcióval vádolta meg a kormányát. „A civakodás, a pletykák és a szóbeszédek felborították a kormányon belüli egyensúlyt. Megrekedt a kormány munkája egy ilyen nehéz időszakban" - indokolta távozását Szarijev. Ugyanakkor a lemondott miniszterelnök bejelentette szándékát arra, hogy bebizonyítsa: kormánya és ő személyesen is „tisztességesen dolgoztak”.

„A kormány minden döntése törvényes volt és az ország érdekeit szolgálta”

- tette hozzá Szarijev.

2015-ben Szlovákiában korrupció gyanúja miatt távozott posztjáról Robert Fico kabinetjének gazdasági minisztere, Pavol Pavlis. A lépésre a minisztérium sajtóosztályának közlése szerint azután került sor, hogy Pavol Pavlis rövid megbeszélést folytatott a kormányfővel azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, amely személyét összefüggésbe hozta egy a kliensrendszer jegyeit magán hordozó közbeszerzési üggyel. 

A sort még bőven lehet folytatni. A fent említett politikusok sem szentek, azonban ők képesek voltak beismerni, hogy hibáztak, és ezért vállalták is a felelősséget.