Mindenkit mozgósítanak: Civil összefogás szerveződik Orbán ellen?

Mindenkit mozgósítanak: Civil összefogás szerveződik Orbán ellen?
Fotó: mno.hu

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az egykori NAV-os adószakértő, Horváth András ellen, akit éppen az adóhatóság jelentett fel személyes adatokkal való visszaélés miatt – jelentette be a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ). A korrupcióellenes mozgalmat is szervező szakértő állítólag egy - a civileket a politikai részvétel szükségességéről győzködő, a napokban zászlót bontó - új, civil összefogás csúcsvezetőségében is szerepet vállalhatott.

A volt adórevizor még 2013 novemberében állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy nagyobb cégek ezermilliárdos összegben csalnak el tételeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésein. Bizonyítékait állítólag egy zöld dossziéban tartotta, amit elvittek tőle egy 2014-es házkutatás során.

Vége a hajszának

A Nemzeti Nyomozó Iroda a NAV feljelentése nyomán 2017. január 19-én gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Andrást. A nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség megszüntette az eljárást. Az ügyészség nyomozást megszüntető döntése alapján nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő, azaz a NAV vádolta Horváthot. A határozat azt is kimondta, hogy a közérdekű bejelentők ellen akkor sem indítható büntetőeljárás, ha a közérdekű bejelentéssel kapcsolatban megsértik a jogszabályokat. Horváth András, korábbi szakkoordinátort a NAV személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentette fel, mert állítólag jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth András ezekre az adatokra és iratokra alapozta az áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését.

A TASZ szerint a legfontosabb konklúzió az, hogy a sérelmezett adatgyűjtés feljelentés és (közérdekű) bejelentés megalapozását szolgálta, ezért Horváth András hivatali visszaélést nem valósított meg, és egyéb bűncselekmény megállapíthatósága esetén se lenne büntethető, mert a bejelentőket - jóhiszemű eljárásuk esetén - a magyar jog is védi a hátrányos következményektől. 

Új cél

Ha hinni lehet a hozzánk eljutott információknak, akkor Horváth András mostanában egy olyan formáció előkészítésében vesz részt, ahol korábbi évek emblematikus civil szerveződései állnak össze, hogy mozgósítsák a nonprofit szektort Orbán Viktorék, és a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a NER ellen.