Milyen jövőt szán az Orbán-kormány a magyar munkavállalóknak?

Milyen jövőt szán az Orbán-kormány a magyar munkavállalóknak?
Fotó: zsurpubi.hu

Családok százezrei élnek - hiába dolgozik mindkét szülő napi nyolc órában, akár diplomát igénylő munkakörben - a létminimum alatt. Eközben Orbán bizalmasa, Mészáros Lőrinc óránként 10-11 milliót keres. A közvélemény pedig éppen a Momentum-Origo gumicsonton nyáladzik. 

Vigyázat! Csalok! - Rodolfo örökérvényű mondása. Vigyázat! Csalnak! - ez a politikai kommunikáció lényege, hogy a választók mindig arra és addig figyeljenek, míg azt a pártok szeretnék. 

A kormányzati erők remekül irányítják, tematizálják a közbeszédet

Hetekig elvolt az ország a CEU-val, Sorossal, Brüsszellel. Most itt van a Momentum Mozgalom meggondolatlan pillanata az Origo szerkesztőségében. De most ez is jó a kormánynak. Napokon át tudunk majd ezen is csámcsogni, fröcsögni. Ájvékolhatunk a sajtószabadságról, a megfélemlítésről meg ezer dologról, ami csak eszünkbe jut. A Momentum azt reméli, mint az elfeledett rocksztár, nem baj, ha rosszat írnak róla, csak írjanak. Az új pártok keserű kenyere az olimpiai pályázat kinyiffantása után, ha nincs ötlet, akkor botrány kell, akció, hogy legyen figyelem. És ez megint tökéletesen beleillik a Rogán-Habony-Finkelstein féle számításokba. 

Pedig lennének itt igazán érdekes témák

Például 200 ezer magyar család élethelyzete. A napokban hozták nyilvánosságra azokat az adatsorokat, amelyekből kiderül, hogy a kétgyermekes, kétkeresős családok 36 százaléka létminimum alatti jövedelemből próbál eléldegélni. Egy főre 64 ezer forintnak kellene jutnia a minimális szükségletek fedezéséhez. Ha mindkét szülő a közszférában dolgozik, akkor nem keresik meg nyolc órányi munkával azt, ami egy szerény, de emberhez méltó élethez kellene. Ezt hívják dolgozói szegénységnek. 

A minimálbérért foglalkoztatottak - 800 ezer-1 millió ember - ugyancsak a létminimum alatt él, hiszen tavaly az egy főre jutó létminimum 86619 forint, míg a minimálbér nettó értéke 84700 forint volt. 

Mit mutat a létminimum összege?

Azt, hogy mekkora jövedelemre van szüksége egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő - szükségletek kielégítését.

Tisztességes munkáért, tisztességtelen a bér

Nemcsak az EU viszonylatában, hanem akkor is, ha csupán Kelet-Közép-Európát nézzük meg, szégyenletes, hogy a lengyel, cseh, szlovák minimál- és átlagbérekhez képest 20-30 százalékos a magyarok lemaradása. Közben Orbán Viktor úgy kínálgatja az olcsó, a munka törvénykönyvével befenyített hazai munkaerőt arab befektetőknek, mint anno a rabszolgapiacon tukmálták az emberkereskedők a portékájukat az ültetvényesekre. 

Milyen jövőt szán az Orbán-kormány a magyar munkavállalóknak? Olyat, hogy a többsebességes Európa perifériáján, összeszerelő-üzemek szalagjai mellett, élő robotként a minimális létünkért dolgozzunk? Az oktatási rendszer szétbarmolása, a munkavállalói jogok korlátozása erre utal. Akinek meg nem tetszik, annak el lehet innen menni, de kéretik a nyugaton keresett pénz egy részét hazaküldeni!

Ez lenne az Orbán-kormány Magyarország víziója? A skype nagymamák és nagypapák földje leszünk, a nagyszülők kütyükön keresztül nézik, miként cseperedik fel az unokájuk a világnak egy olyan pontján, ahol tisztességes munkáért, tisztességes bér jár? Tényleg ez a jövő, amit nekünk szánnak?  

Azt már tudjuk, hogy Orbán gőzerővel építi az új tőkésréteget. Sokat beszélt erről. Mészáros Lőrinc az óránként megkeresett 10-11 milliójával, vagy az állami megrendeléseken hízlalt oligarchák köre jelentik az orbáni társadalmi rend csúcsát. És a létminimumon tartott milliók kicsodák ebben a rendszerben? A proletariátus? A rabszolgák? Rabszolgák! Rabszolgáljatok! Rabszolgák, fel ne lázadjatok! Rabszolgák, szolgáljatok! 

Tisztában vagyok vele, hogy a társadalom kettészakadásának problémája, milliók szegény, kiszolgáltatott sorban tartása lényegesen ingerszegényebb téma, mint Vajna Tímea milliót karistoló napi ruhaszettjével hergelni a turkálókból öltözőket, vagy Bayer Zsolt aktuális gyűlöletcunamijának kommentálása, vagy egy vaskos Sorosozás, hazaárulózás, patkányozás. Igen, pont ezekkel az “eszközökkel” dolgozik a kormánypárti média, hogy a lényeg az legyen szinte láthatatlan.