A kormány szerint példaértékű lett a Budai Vár - Több százmilliárdból

Főleg Orbán Viktor dolgozószobája lett igazán példaértékű a maga 4 milliárdjával.

Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését, amelyben egyebek mellett tisztázták a budai Vár rekonstrukcióját érintő bizottsági kérdéseket is, így várhatóan nem lesz szükség e beruházások módosítására - jelentette be büszkén a Miniszterelnökség tegnap.

Közölték: 2010 óta, a nemzeti kormány hivatalba lépése óta sorra újulnak meg Budapest korábban évtizedeken át elhanyagolt, pusztulásra ítélt műemlék épületei. Többek között a világörökség részét képező Várkert Bazár a felújítása előtt már életveszélyes állapotban volt, és a Nemzeti Hauszmann-program célja is az, hogy a budai Vár építészeti örökségét megőrizzék.

Ez ritka szép gondolat, ami problémát képezett ebben a történetben, az a zavaros koncepció, az átláthatatlan tervezési folyamat és a szinte felső korlát nélküli költségek. Persze, köztudottan gazdag ország vagyunk, így a csekély, százmilliárdos összegek repkedése nem okozhatott gondot a kormány Várba költözése kapcsán.

Csak a  karmelita kolostor felújítása (Orbánnak) mintegy 21 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ebből csak a miniszterelnöki dolgozószoba belsőépítészeti kialakítása 3,925 milliárd volt.

A Várkert Bazár uniós pénzből újult meg, többször megcsúszott, drágább lett. Ahogy sok más is. Szeptemberben pl. egységesen 330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is. A déli nyaktag megújulása és átalakítására kiírt közbeszerzést 4,6 milliárd forintos ajánlattal nyerték meg. Volt, hogy 360 millióért vásároltak csak lakástextíliát. A budai várfal csinosítására is elmegy 8,6 milliárd. És sorolhatnánk.

Btw. 2019-ben 18-szor több pénz jutott Orbán "palotájára", mint az egészségügyre.

Mindez persze csekély ár azért, hogy Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését. Na, meg azért, hogy a miniszterelnök szép környezetben dolgozhasson, és büszkén mondják: újra miénk a Vár.