A brit The Guardian is felfigyelt a Jakab Péter vezette Jobbikban végbemenő változásokra

Az ellenzéki párt elnöke a világszerte ismert napilapnak nyilatkozott. A beszélgetés során többek között Soros, Karácsony Gergely és a korábban a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergely eltávolítása is szóba került.

Jakab elítéli az Orbánék által folytatott Soros elleni gyűlölet-hadjáratot:

Soros Györgynek minden joga megvan eldönteni, mire költse a pénzét az országban…Ha pedig nem tetszik valami, amit Soros tesz, nem az a megoldás, hogy kitiltod őt, megtiltasz neki dolgokat, hanem hogy jobb alternatívát kínálsz.

Karácsonyról azt mondta a frissen megválasztott pártelnök, hogy

Senki nem végezhetett volna jobb munkát.

A baloldali Guardian cikke főként arra fókuszált, hogy hiteles lehet-e az a fordulat, amit a párt az elmúlt években végrehajtott. Az írás címe is azt a kérdést feszegeti, hogy bizonyíthatja-e a változást egy olyan pártvezető megválasztása, aki maga is zsidó felmenőkkel rendelkezik?

Jakab megjegyezte, hogy 13-14 éves volt, amikor megtudta, hogy a dédapja Auschwitzban halt meg, más anyai felmenőivel együtt. A nagymamája pedig meg lett keresztelve, így menekült meg, később pedig keresztény férfihez is ment hozzá.

A lap megemlítette azt a rendkívül pozitív visszajelzéseket kiváltó lépést is, ami Jakab „belépőjének” is felfogható, ez a korábban a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergely eltávolítása volt.

A Guardian Krekó Pétert, a Political Capital vezetőjét is megszólaltatta, Krekó szerint hiteles lehet a Jobbik változása, a párt a Fidesz valódi ellenzékének tekinthető.

Jakab Péter (és az általa képviselt irány) - aki határozott, szókimondó stílusával és a valódi, embereket érintő problémákat felszínre hozva robbant be - már külföldön is téma. Minden bizonnyal Orbánék és a propagandagyárak is egyre nagyobb „figyelmet” szentelnek majd neki és az általa vezetett pártnak.