Ez a kemény, nem a kád széle: Melegebb van az Antarktiszon, mint Budapesten

Persze, ahogyan Bencsik nertárs mondaná: nem kell rémüldözni, az Antarktisz nem is olyan nagy. Csak az a baj, hogy de. Az Antarktisz kb. 14,2 millió km². Ha, Schmidt Mária ezt olvassa, talán megérti a szavakat.

A mérések kezdete óta először rögzítettek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon – számol be az MTI.

A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a szakértők hihetetlennek és abnormálisnak nevezték.

Egy brazil kutatócsapat február 9-én mérte a rekordmagas hőmérséklete, amely közel egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben rögzítettek a Signy-szigeten.

Múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson helyi melegrekordot jegyeztek fel, 18,3 Celsius-fokot. A térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta nem mértek még ilyen magas hőmérsékletet.

A brazil szakértők háromnaponként gyűjtik az adatokat a Seymour-szigeti állomásokról. A kutatók szerint a friss információk hihetetlennek és abnormálisnak tűnnek.

Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk”

– mondta Carlos Schaefer, a csapat tagja. 

A körülbelül 14 millió négyzetkilométeres térség egyébként a Föld felszínének mintegy tizedét teszi ki. A légkör, az óceánok, a jég és a biológiai folyamatok a térségben globális hatást fejtenek ki a biológiai-geológiai és kémiai rendszerekre, a légköri és oceanográfiai áramlási folyamatokra, a szennyezőanyagok terjedésére, a tengerszint változására. Így az Antarktisz megőrzése az egyik legfontosabb prioritás az emberiség számára. Legalábbis annak kéne lennie. 

De bizonyára az antarktiszi meleget is a klímalobbisták, klímahisztizők intézték némi bozóttűzzel, hogy lehessen mivel libárálisoskodni.