A Néppárt mellett még három frakció követeli, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését

Bár Orbán szerint "szamárság" az a felvetés, hogy az uniós források kifizetését jogállamisági kritériumokhoz kössék, az EP jelentős része ezt másképp gondolja.

"Ez alkalommal is szeretnénk megerősíteni, hogy szükségét látjuk egy új mechanizmus létrehozásának az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket" 

- áll az EP négy frakciójának vezetője által csütörtökön küldött  Charles Michel tanácsi elnöknek küldött levélben. 

Az aláírók között vannak az európai szocialisták, a liberálisok (Európa Megújítása frakció) és a zöldek parlamenti csoportjának vezetői, illetve Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

A  "rendszerszintű fenyegetés" egyértelműen Magyarországra és Lengyelországra utal, hiszen e két tagállammal szemben folyik eljárás a jogállamiság rendszerszintű fenyegetettsége miatt, az EU alapszerződésének hetedik cikkelye alapján.

Orbán Viktor már novemberben is arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy szerinte "szamárság" az a felvetés, hogy az uniós források kifizetését jogállamisági kritériumokhoz kössék. És persze a kommunikációs standard továbbra is az, hogy Soros műve ez az egész.

Csak egy dolgog nem világos továbbra sem: ha Orbán és a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik annyira, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket?