Hamarosan elzárhatják a csapot: Lehet, hogy Orbánék miatt 2021-től nem kapunk uniós pénzeket

Egy kiszivárgott dokumentum szerint valóban a jogállamisághoz kötnék az uniós pénzek kifizetését. Mi lesz így erős és büszke hazánkkal?

A Reuters arról ír, hogy a kiszivárgott javaslat több feltételhez, például a jogállamiság tiszteletben tartásához kötné a támogatások kifizetését.

A csütörtöki uniós csúcson tárgyalják majd az EU-s képviselők a 2021 és 2027 közötti költségvetést. A tervezet szerint az uniós költségvetés finanszírozásához való hozzáféréshez általános feltételrendszert vezetnének be a tagállamok kormányzati munkájában jelentkező nyilvánvaló, rendszerszintű hiányosságok kezelése, valamint a jogállam tiszteletben tartása érdekében.

Az elképzelés szerint a támogatások felfüggesztésére, illetve megvonására az Európai Bizottság tenne javaslatot, majd a tagállamok minősített többségi szavazással döntenének.

Orbánék elmúlt tíz éves tevékenységét látva bizony jó esély van rá, hogy megvonják hazánktól ezeket a pénzeket, a vezér pedig a hír hallatán bizonyára rögtön zavart szájnyaldosásba, majd a legközelebbi Grazba tartó járat fürkészésébe kezd, miközben strómanjai imára kulcsolják a kezüket. Persze az ő zsebük már tele van.

De hogyan tudna működni ez az ország uniós pénzek nélkül?

És hol tart Karácsony azon törekvése, miszerint első körben a főváros ne a kormányon keresztül jusson hozzá ezekhez a forrásokhoz?