Vérlázító: Bayerné titokban eladta a multiknak az állami vérplazmát

Mindezt a Válasz Online állítja, a lap terjedelmes cikkben számolt be a szervilis orbánista feleségének bizniszéről. Cikkükben kitérnek arra is, hogy megnyerték a sajtópert a magyar állami vérplazmakészletet külföldi partnerével megvásárló cég korábbi résztulajdonosa ellen.

A Bayerné dr. Matusovits Andrea által vezetett vérellátó újabb három évre eladta a nemzeti vérkészlet fontos részét, méghozzá úgy, hogy nem írtak ki pályázatot, nem versenyeztettek újra. A szerződést pedig nem adják ki.

- írja a lap.

Pedig Bayer Zsóti korábban követendő, kiváló példaként említette a vérellátó működését, és annak vezetését.

A valóság azonban ezúttal is egészen másként fest. A bizniszből időközben az utolsó magyar szereplő is kiszivárgott, a Válasz Online pedig kiemeli azt a cseppet sem elhanyagolható részletet, hogy az érintett cégek számításaik szerint jóval a világpiaci ár alatt jutnak az értékes anyaghoz.

Visszatérve a jogerős ítéletre, az már novemberben megszületett, a lap azért nem tárta eddig a nyilvánosság elé, mert szerette volna megvárni, amíg kiderülnek az új állami vérplazmatender eredményei, azonban a - 2019. július 20-án - lejárt korábbi szerződés ellenére, nem hirdettek új tendert.

Hatalmas üzletről lehet szó, hiszen az ipar egy tételben, hatalmas mennyiségben jut plazámához az Országos Vérellátó Szolgálattól. A vérellátó ugyanis nem a levett vér egészét használja fel – optimális működés mellett is több tízezer kilogramm friss, fagyasztott plazma marad meg évente, ez a folyadék pedig, ahogy írják, még "az aranynál is drágább".

Bayer Zsóti fröcsögéseivel szemben pedig nagyon úgy tűnik, tavaly nyár óta verseny nélkül, a piaci ár alatt szállíthatják el a palzmát. Ezt az eljárást pedig maga Bayer nevezte korábban „az állam számára hátrányosnak”.

A Válasz Online megpróbált utánajárni az ügyleteknek, azonban a szerződést és annak módosítását is titkolják, így az Országos Vérellátó Szolgálat (itt főigazgató Bayerné dr. Maurovits Andrea) sem a 2017-es, sem a 2019-es dokumentumot nem adta ki.