Indoklás nélkül utasította el a fiatalok személyijövedelemadó-mentességét a Fidesz

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfőn tárgyalhatott volna a fiatalok személyijövedelemadó-mentességét célzó határozati javaslatról, de ilyesmire nincs igény a kormánypárti oldalon.

 A Jobbik elnökének, Jakab Péternek és országgyűlési képviselőjének, Farkas Gergelynek a beadványát úgy utasította el a testület kormánypárti többsége, hogy azt egyetlen egy szóval sem indokolták meg.

Jakab Péter az ülés után úgy fogalmazott, hogy arra kértek volna támogatást a kormánytól, hogy a személyijövedelem adó befizetése alól mentesítsék a 29 év alatti munkavállalókat,

ezáltal minimum 15 százalékos béremelést realizálhattak volna.

Kiemelte, hogy erre van nemzetközi példa is: Lengyelországban a 26 év alatti fiatalokat mentesítették a 18 százalékos szja megfizetése alól, aminek azonnali béremelés lett az eredménye, és ezáltal csökkent az elvándorlás mértéke is.

Ismerünk olyan lengyel fiatalt, aki iskola mellett állást vállalva lazán keres 300-400 ezer forintnak megfelelő zloty-t. Nem Londonban, nem is Stockholmaban vagy Amszterdamban, hanem Varsóban.

Orbán az év eleji "orbáninfón" az egészségüggyel kapcsolatban siránkozott egyet az elvándorlás mértékén, de a jelek szerint továbbra sem célja a Fidesznek a magyar fiatalok itthon tartása. Főleg, mert a kivándorlás tényét többnyire következetesen tagadják.

Jakab Péter nem mellékesen február elején egy, a kiskeresetű munkavállalók adómentességéről, illetve béremeléséről szóló határozati javaslatot is benyújtott, valószínű, ennek sem lesz nagy kormánypárti támogatása.