120 éve született Rotschild Klára, a divatdiktátor

120 éve, 1903. február 22-én született Rotschild Klára a két világháború között elismert szalontulajdonos, aki 1945 után egyedüliként szerezte vissza a magyar divatvilágban irányító szerepét és haláláig vezette az ország első számú állami divatházát, a Különlegességi Női Ruhaszalont.

Rotschild Klára igazi korabeli divat-influenszernek számított a budapesti jómódú polgárság és arisztokrácia körében. Egy kis Nyugat-Európát hozott el a fővárosba, mert a neves, nagy párizsi divatházak kollekcióiból inspirálódott. Rotschild Klára élete bővelkedett a különleges sajtóvisszhangot is kapott eseményekben, sőt ő maga is nagyban hozzájárult a brandépítéshez.

Akadt olyan kuncsaftja, aki még meg is pofozta, de volt olyan, hogy beperelték modell-lopási ügy miatt. Sikersztorijának része volt az a legenda, hogy ő készítette Faruk egyiptomi irály feleségének menyasszonyi ruháját, ez azonban nem volt igaz. Az azonban annál inkább, hogy ő tervezte Horthy Miklós kormányzó menye, Edelsheim Gyulai Ilona grófnő menyasszonyi ruháját.

A nagy államosítást követően sem veszítette el hírnevét Rotschild. A szocialista vezetők feleségei, vagy éppen neves magyar színésznők is gyakran megfordultak az immár Különlegességi Női Ruhaszalon névre „keresztelt” divatház vendégei között.

A szocializmus világában színes, egyedi tervezésű, különleges minőségű ruhákkal az átlagember csak álmában találkozhatott, így Rotschild Klára egykori modelljeit látva és életéről olvasva az a benyomásunk, hogy nem a hétköznapi valóságba, hanem egy szűk, tehetős elit világába nyerhetünk bepillantást. 

rotschild

2020-ban a Rotschild-projekt kurátora, Simonovics Ildikó írt könyvet róla Rotschild Klára, a vörös divatdiktátor címmel.

(A cikk első változata 2020. 02. 22-én jelent meg.)