Mészáros Lőrinc is szépen kaszál a börtönbizniszen

Orbán haverjának magánbörtöne is van.

A Privátbankár arról ír, hogy magáncégek is közreműködnek a magyar börtönök üzemeltetésében, erre két példa van: az egyik Szombathelyen, a másik Tiszalökön található. Ezek a börtönök public private partnership (ppp) konstrukcióban épültek meg egy 2004-es kormányhatározat alapján, költségvetési és költségvetésen kívüli forrásokból, állami-magán finanszírozással működnek. A 2023-ig érvényes szerződéseket még az MSZP-SZDSZ kormányok kötötték, de a Fidesz sem bontotta fel őket.

A szombathelyi börtönt 2008-ra a ZÁÉV Zrt., a Mátra Holding Zrt. és a Future Zrt. alkotta konzorcium építette meg, a másfél évtizedes futamidő végéig az állam évente 1,9 milliárd forintos szolgáltatási díjat fizet a magáncégeknek. A ZÁÉV pedig Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó tulajdonában van, tehát a kicsit másképp értelmezett börtönbizniszből a volt felcsúti polgármester is gyarapodik.

De nem is a felcsúti stróman az egyetlen kormánypárti csilliárdos, aki nagyot kaszál a rabokon. Jelenleg egy új börtönkórház épül Magyarországon, még tavaly májusban rakták le az alapkövét Berettyóújfaluban. A bruttó 9,2 milliárd forintos beruházást a West Hungária Bau Kft. (WHB) építi a Gróf Tisza István kórház melletti területen. A WHB pedig Paár Attila milliárdos üzletember tulajdona, a kormánnyal remek kapcsolatot ápoló cég leginkább a győri közbeszerzéseken sikeres, de például ők húzzák fel az új Bozsik-stadiont és a Budai Várban is leginkább az ő logójukkal lehet találkozni az építkezéseknél.

Ja, s nem mellékesen Fidesz-közeli ügyvédi iroda kaszált a legtöbbet rabok kártérítésén is, aminek lehetőségét szintén a Fidesz teremtette meg. De erről nem lesz szó a nemzeti konzultációban.