A Fidesz kiégett despotái minden évben eljátsszák a lelkes antikommunistát

30 éve nem tudunk az állampárti diktatúra terhes örökségével leszámolni, a Fidesznek ugyanis nem érdeke a múlt sötét ügyeinek feltárása, hiszen azokban ők is vastagon érintettek. A kommunizmus áldozatainak emléknapján azonban lelkesen szónokol minden nertárs.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően újjászervezett ügynökhálózat közreműködésével az állambiztonsági mechanizmus 1990-ig működött, nem kevés áldozatot szedve. Azóta közel 27 év telt el, de a szocialista állampárti diktatúra adatait, köztük az ügynöklistákat továbbra sem ismerhetjük. Az MSZP után a 2010-ben kétharmados országgyűlési többséggel hatalomra jutó Fidesz-KDNP sem törte magát, hogy felfedje az embertelen rendszer bűnöseinek kilétét, sőt az erre vonatkozó ellenzéki kezdeményezéseket is rendre leszavazták.

Orbán számára ez különösen kellemetlen téma, és lehet egy sejtésünk, hogy miért. Ha emlékszünk, 2017-ben Vona Gábor felvetésére pusztán annyit válaszolt, hogy minden adat hozzáférhető az interneten és az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában. Vona ekkor szegezte Orbánnak azt a kemény kérést, hogy mondja ki:

Soha nem voltam ügynök, sosem adtam sem szóban, sem írásban jelentést senkiről.

Viktor nem merte.

Gulyás Gergely tegnap arról beszélt, hogy a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt. Becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra. Közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. Arról nem készült statisztika, hogy hányan rokkantak meg, szereztek örök testi, lelki sebeket - tette hozzá.

Emlékezzünk azokra a generációkra, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak - fogalmazott.

Derék. Az már kevésbé, hogy a fideszes politikusoknak minden évben van érkezésük a kommunizmus áldozatait siratni, miközben a múlt bűnösei a narancsos parlamenti padsorokban üldögélnek.