Mire elfogadta a kormány a klímaválságot, Leisztinger pont egy PET-palack újrahasznosítóba fektethet be

Pont akkor kerülhet Leisztinger Tamáshoz egy PET-palackok újrahasznosításával foglalkozó cég, amikor – az uniós előírásokkal összhangban – kormánydöntés születik, hogy nyolc éven belül a műanyag flaskák 90 százalékát újra kell hasznosítani.

A karcagi Recy-Pet az ország egyik legnagyobb olyan gyára, amely érdemi mennyiségben foglalkozik használt PET-palackok feldolgozásával, ám a sorsa éppen ezekben a napokban pecsételődött meg. Tulajdonosa, Plutzer Tamás ugyanis néhány éve áfacsalási ügybe keveredett - írja a hvg.hu.

A lap szerint az eljárás megroggyantotta Plutzer vállalkozásait, köztük az ország egyik legnagyobb ásványvízgyártóját, az Aquarius-Aquát, amely tavaly őszre fizetésképtelenné vált. Alig indult el azonban a csődeljárás, az állami tulajdonban lévő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. máris lecsapott a cégre. A kormány októberben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette az Aquariust, arra hivatkozva, hogy „termelési kultúrája szempontjából” egyedi.

És most jön a lényeg: a HVG értesülései szerint Leisztinger Tamásra bíznák az Aquarius újraélesztését, aki ezzel együtt vihetné az újrahasznosító üzemet is.

Pont akkor, mikor kormány meghirdette a klímavédelmi akciótervét. Szerintük most már a klímavédelem fontosabb, "minthogy politikai csatározások kereszttüzében legyen".

Az "elmúlttízévet" megelőző "elmúltnyolcévben" még a baloldalhoz köthető Leisztinger egyébként úgy tűnik, komolyan megvetette a lábát a NER-ben is. A cégei által bérelt földeket az állam eladta, és azok jó részét Garancsi Istvánhoz köthető Fidesz-közeli üzletemberek vették meg. A korábban az érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját  Mészáros Lőrinc Konzum-csoportja vásárolta meg, ráadásul az állami Eximbank hitelével. 

Talán a nertársak hálájának jele, hogy Leisztinger most ilyen szerencsés. Tavaly a jobbikos Gyöngyösi Márton szúrta ki, hogy az üzletember cégei elég sűrűn kapják a vissza nem térítendő százmilliókat az államtól.