Isten éltesse Koncz Zsuzsát!

Ezen a napon ünnepli születésnapját Koncz Zsuzsa, a Kossuth-és Liszt Ferenc- díjas énekesnő, aki több mint ötven éve a pályán van.

A rendszerkritikus dalairól híressé vált művésznő ma sem rejti véka alá gondolatait a közéleti visszásságokról. Pedig sokféle cenzúrát, diktatúrát megtapasztalt már. 1977-ben például egy nagyváradi koncertje előestéjén 12 mikrofont loptak el csak azért, hogy megpróbálják megakadályozni Koncz Zsuzsa fellépését. Mégsem sikerült aljas eszközökkel meggátolni azt, hogy az előadóművésznő énekelhessen a Ceaușescu-rendszerben sanyargatott magyar közönségnek- mint azt elmesélte Koncz Zsuzsa Veiszer Alindának egy interjúban.

A Ha én rózsa volnék című dalt pedig lefordíttatták maguknak a szovjet elvtársak, majd ennek köszönhette a művésznő, hogy megúszta a Nagy Testvér további meghívásait. Sokan és sokféleképpen próbálták elhallgattatni, azonban az énekesnő az elveihez mindig ragaszkodott. A tisztán csak limonádé-jellegű szerelmesdalok éneklésétől szemérmességénél fogva is ódzkodó művésznő elsősorban a tágabb értelemben vett többletjelentéssel bíró, nem a magánember kitárulkozására alkalmat teremtő dalokat részesítette előnyben. Ma sem veszítettek az általa elénekelt dalszövegek értékükből, üzenetük pedig minden eddiginél aktuálisabb. A mai felbolydult, pánikhangulattal megspékelt világban pedig csak annyit üzenünk egy Koncz Zsuzsa által előadott dallal, hogy Ne veszítsd el a fejed!

Borítókép: Facebook/Koncz Zsuzsa