Most épp 5,6 milliárdnyi közpénzt kaptak Orbán vejének csatlósai

Éppen mikor kigondolta a kormány a klímavédelmi koncepcióját Tiborcz István üzletfelei 5,6 milliárdnyi közpénzt kaptak napelemparkokra. Vannak ilyen véletlenek.

A Válasz Online összesítése szerint eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz indult meg Orbán vejének üzletfelei felé  ingyenes kölcsön és tőkeinjekció formájában.

A lap emlékeztet, hogy bő három hete Orbán Viktor évértékelő beszéde a klímavédelmi akcióterv meghirdetésében csúcsosodott ki. Ennek egyik pontja, hogy „a következő tíz évben a kormány meghatszorozza a naperőművek kapacitását”.  

És a jelek szerint a szokásos személyek fognak a kapacitásnövelésen dolgozni. Továbbra is.

A Tiborcz haverok, Sájer Gábor, az Elios Zrt. volt vezérigazgatója, aki megbízási szerződéssel ma is Orbán vejének dolgozik, Dicső László, aki a Válasz szerint inagtlanügyekben Tiborczék "előkóstolója" és az általa megszerzett ingatlanokat később átadja a megbízóinak, illetve Figura Ferenc, Dicső állandó üzlettársa.

A Válasz Online szerint a programban összesen 233 céget hoztak ki győztesnek a magyar állam döntnökei, és a szerencsések többsége 149 millió forint körüli ajándékkölcsönt kapott. Kutatások során arra jutottak, hogy

mindössze tíz olyan vállalkozás akadt, amely az adható maximumhoz közelítve 900 millió és 1 milliárd forint közötti összeghez jutott. Ebből a tízből négy „véletlenül” Sájer Gáboréké, akiket mindösszesen 3,9 milliárdban részeltetett a hatalom, hogy naperőművet építsenek Gyürén.

Vagyis, nagyon úgy tűnik, hogy a Tiborcz-közeliek eleve azért osztották papíron négy részre, négy gazdasági társaságra a projektet, hogy négyszer egymilliárdra pályázhassanak.

Egyébként bizonyára sokaknak lesz majd nagy biznisz a klímavédelem, pl. Leisztinger Tamás is pont egy PET-palack újrahasznosítóba fektethetett be, mikor elfogadta a kormány a klímaválság tényét.

Persze, Orbán Viktor vagonnyilatkozatából tudjuk, hogy neki egy forint megtakarítása sincsen. És ez a lényeg.