Orbán diktatúrát akar építeni a koronavírusból?

A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvénybe foglalhatják például, hogy bármeddig elhalaszthatják az időközi és országos választásokat is.

Csütörtökön az ellenzéki frakcióvezetők kézhez kaptak egy törvényjavaslatot Gulyás Gergelytől, amely a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításának szabályairól szól - értesült a 24.hu. A tervezetet még nem nyújtották be az Országgyűlésnek, de tartalma több szempontból aggályos Orbánék demokráciához való hozzáállását tekintve.

Bevezetője arra utal, hogy a koronavírus-járvány miatt a parlament ülésezése is szünetelhet, a lényeg pedig, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésének nem lenne határideje, vagyis az bármeddig meghosszabbítható.

A törvénytervezet magába foglalja, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig nem tartanának sem helyi, sem parlamenti szavazást és népszavazást sem lehetne kezdeményezni, az így elmaradt szavazásokat, választásokat a veszélyhelyzetet követő tizenötödik napon kellene megtartani. Tehát, ennek megszavazása esetén, ha Orbánék úgy gondolják, hogy 2022-ben még mindig jelen lehet az országban a koronavírus, akkor 2022-ben sem lesz választás.

További fontos elem, hogy ha a kormány megkapja a felhatalmazást, amit a járványügyi intézkedések meghosszabbításához kér a veszélyhelyzet végéig, akkor a kormányzás nem lehetetlenül el abban az esetben sem, ha az Országgyűlés nem lesz határozatképes. A tervezet szerint az Országgyűlés ülésezése a humánjárvány következtében szünetelhet, vagyis ezzel a még meglévő csekély kontrollja is elveszne az ellenzéknek, amit a kormánypártok felett gyakorolhat.

Sajtóinformációk szerint ráadásul elképzelhető, hogy a kormány szándékosan csomagban szavaztatná meg a törvényt, ami magába foglalná a gazdaságot megsegítő intézkedéseket is, így az ellenzék megint könnyen csapdahelyzetben találhatná magát.

A kérdés az, hogy ha a kormányt valóban a jó szándék vezérli, miért nem szab határidőt a veszélyhelyzet állapotnak?

Ha arra gondolunk, hogy mennyire nem „fukarkodtak” a 2016 óta tartó tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításával akkor se, mikor az nem is lett volna feltétlenül indokolt, akkor sok jóra aligha számíthatunk a veszélyhelyzet fennállásával kapcsolatban.