A hatalmon lévőknek egyetlen hazug trükkje maradt: a hazaárulózás

Bár az értelmesen gondolkodók számára tökéletesen egyértelmű, hogy Orbán lex Covidja, egy percig nem befolyásolja a koronavírus elleni védekezést, továbbra is az ellenzék felelőtlenségét hangoztatja a kormány. Ezzel pedig bizonyítja, hogy valójában semmilyen nemzetegyesítési célja sincs.

A közösségi médiás reakciókat figyelve bárki észreveheti: egyre átlátszóbb a Fidesz bűnbakkeresése, hiszen még a kormánypárti szimpatizánsok jelentős része is elismeri, hogy a tegnapi szavazás egy szándékos politikai csapda volt. Éppen olyan, mint amit a Fidesz a migrációval kapcsolatban állított az ellenzéknek 2016-ban. Az akkori Alaptörvény-módosítást ugyanis csak akkor támogatta volna a Jobbik, ha Orbánék megszüntetik a gazdag migránsokat számolatlanul betelepítő letelepedési-kötvénybiznisz. Orbán erre nem volt hajlandó, így elbukott a szavazás. A Jobbik ellen pedig elindult Magyarország médiatörténetének legocsmányabb lejáratókampánya.

Már csak ezért is nehéz egyetlen másodperce is feltételezni a kormányról a jó szándékot, na meg azért, mert a tegnapi parlamenti felszólalásaik is bizonyították: a szavazónyájuk megtartásán túl semmilyen nemzetegyesítési szándékuk nincs. A kedden folytatódó kommunikációs hadjárat pedig nagyon is 2016-ot idézheti az ellenzékben.

"Szomorú, ami történt, most igazán nagy szükség lett volna az összefogásra" - értékelte a hétfői parlamenti szavazást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán közzétett üzenetében már tegnap. Közben tudjuk, hogy valójában semmi nem történt védelmi szempontból, Orbánék mindent pontosan ugyanúgy megtehetnek, mint eddig.

A veszélyhelyzet nem szűnik meg, hiszen annak fenntartása a kormány hatásköre. A veszélyhelyzet alatt kihirdetett kormányrendeletek (és az abban foglalt intézkedések) veszítik hatályukat csütörtökön 15 órakor. A kormány azonban ezeket változatlan tartalommal akár 15:01-kor újra kihirdetheti 15 napra. Egy felelős miniszterelnök meg is teszi.

Pontosan ezt igazolta egyébként Orbánnak azon tegnapi kijelentése is, ami így hangzott: "Ha az ellenzéki képviselők nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nélkülük is meg fogjuk oldani a válságot." Igen, hiszen Orbán is tökéletesen tisztában vele, hogy az ellenzék valójában semmilyen gátat nem szabhatott neki, pusztán jelezte, hogy egy európai, elvileg demokratikus jogállamban ilyen felhatalmazást nem kap egy kormányfő határidő nélkül. De Orbánnak nem is az volt a célja, hogy az ellenzék mellette szavazzon, sokkal inkább az, hogy a nyáj által kedvelt gyűlöletpropagandát tovább tolhassa.

Ezzel a kommunikációs útravalóval ment aludni Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki hétfő este úgy indított az M1-en, hogy érthetetlennek nevezte az ellenzék „álságos” és „felelőtlen” magatartását. Pedig nagyon is érti ő. Ő is érti.

Aztán jött Halász János, aki megfogalmazta azt a lényegi üzenetet, amit egy fideszes szavazónak gondolkodás helyett most evidenciában kell tartani:

Az ország csak a kormánypártokra számíthat a koronavírus elleni küzdelemben.

A valóság azonban az, hogy pont a koronavírus ellen az élvonalban harcolók azok, akik a kormánypártokra egyáltalán nem számíthattak az elmúlt 10 évben. És ezt Orbánék még egy olyan szimbolikus tettel is bizonyították, hogy tegnap kussban maradtak, mikor a járvány ellen küzdőket tapsolta meg a parlament.