Nem elég a világjárvány, az országot Orbán csillapíthatatlan hatalomvágya is sújtja

Egyik vész pusztítóbb, mint a másik.

Miközben az ország nagy része, eltekintve a továbbra is a szélkakas minden irányába kirajzó idősektől, és az önkéntes házi karantént nem vállaló felelőtlenektől, lassan átérzi a helyzet súlyát, Magyarország erős és büszke miniszterelnöke még a vészhelyzetet is hatalmának kiterjesztésére, az ellenzék támadására használja fel.

Elárasztották az internetet az egyébként átlátszó fideszes tartalmak, melyekkel azt igyekeznek elhitetni az emberekkel, hogy az ellenzék a koronavírus elleni küzdelmet is politikai csatározásokra használja, ezért pedig ezekre a pártokra még válsághelyzetben sem lehet számítani.

Az ország jelentősebb, gondolkodásra hajlamos része viszont pontosan tisztában van azzal, hogy a kormány jelenleg is rendelkezik azokkal a jogi eszközökkel, melyek a vírus elleni védekezéshez szükségesek. Az, hogy a rendkívüli felhatalmazás határozatlan időre szóljon - a 60 vagy 90 napos felhatalmazást a lejáratókampányok célkeresztjébe kerülő ellenzék is támogatta volna - csak Orbán koronáért folytatott harcát segítette volna elő, a vírus elleni küzdelmet nem.

Világszerte és hazánkban is egyre több a fertőzött, az elhunyt. A különbség annyi, hogy a környező országok vezetői időben léptek védőfelszerelések, intézkedések, vagy éppen a bajba jutott munkavállalók esetében. Miközben Magyarország felelőtlen kormánya, élén az alkalmatlan miniszterelnökkel még ilyenkor is csak a lehetőséget lesi, hogyan hazudja tele az étert a járvány elleni küzdelemről és az ellenzéki pártok tevékenységéről, hogy a tavaly ősszel megrendülni látszó hatalmát minél inkább bebetonozza. Hogy parlament nélkül, rendeleti úton kormányozhasson, méghozzá addig, ameddig ő akarja, hogy ne kelljen összehívnia a parlamentet, hogy korlátozhassa a lakosságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, és ne kelljen holmi választással bíbelődnie.

Az elmúlt tíz évre visszatekintve óvatosan kell bánnunk a kijelentésekkel, de nehéz lenne ennél nagyobb bűnt elkövetni.

Vészhelyzet van. A koronavírus és a koronáért bármire képes kiégett despota törekvései miatt is.