Koronavírus elleni küzdelem: Irigykedhetünk a gyorsan, határozottan reagáló románokra (is)

Bukarest minden lakosát tesztelnék koronavírusra. Nem Budapest, Bukarest!

Romániában tegnapi adatok alapján 906 igazolt fertőzött volt, 14-en pedig már a vírus áldozatául estek. A járvány elleni harcot most azzal pörgetnék fel, hogy egy pilot projekt keretében a főváros teljes lakosságát tesztelnék koronavírusra. Ezt az egészségügyi miniszter és Bukarest polgármestere jelentette be egy helyi csatornának.

A tervek szerint házról házra végeznék a teszteket, a leginkább veszélyeztetett idősekkel kezdve. Ez a kihívás nem kicsi, a főváros lakossága ugyanis nagyjából 1,8 millió.

A románok mellesleg eddig már csaknem 13 ezer tesztet végeztek el, a miniszterelnök pedig bejelentette, az a cél, hogy ezt a számot napi 2-2500-ra tornásszák fel.

Tudják, azokról a tesztekről van szó, melyek használatával számos nemzetközi példa alapján és a WHO ajánlása szerint is csökkenthető a járvány terjedése. Azokról a tesztekről, amikről idehaza a totálisan leszerepelt Kásler, és a hasonlóan alkalmatlan Orbán Viktor kijelentette, hogy feleslegesek.

Tegnaptól Romániában egyébként a nappali órákra is kiterjesztették a kijárási tilalmat, ami már érvényben volt eddig is, de csak az éjszakákra vonatkozott.

A vírus által leginkább veszélyben lévő, 65 év feletti korosztály számára pedig teljes kijárási tilalmat rendelnek el.

Lassan nemhogy a régiónkat tekintve, de egész Európában nem találunk még egy olyan országot, amely hazánkhoz hasonlóan késlekedve hoz meg a vírus elleni küzdelem szempontjából létfontosságú döntéseket. Ami persze nem meglepő, hiszen Orbán Viktor inkább harcol a koronáért, mint a koronavírus ellen.