Szombaton kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területén

A kormány március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor péntek reggel. Az "alapvető szükségletet" tárgykörét meglehetősen tágra szabták.

Bár mindeddig arról beszélt az Operatív Törzs, hogy nem látják indokoltnak a kijárás korlátozását, most mégis ezt jelentette be Orbán a Kossuth Rádióban, illetve a Facebook-oldalán.

A legfontosabb információ, hogy az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.

A 65 évnél idősebbek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeken a helyeket mások nem tartózkodhatnak.

Mint Orbán elmondta, ez még nem teljes kijárási tilalom, az ugyanis hatalmas terhet róna az emberek életére. Így például az egészségügyi sétára még marad lehetőség, ha betartjuk a másfél méteres távolságot. A rendelet tartalmazza, hogy sportevékenység egyedül, szabadtéren végezhető.

Ha valaki megsérti a rendelkezést, szabálysértést követ el, amiért a rendőrség pénzbírsággal sújthatja.

Érdekesség, de a manikűrös és a fodrász is alapvető szükségletek közé tartozik a kihirdetettek szerint. Európa számos országában ennél sokkal szigorúbb intézkedéseket vezettek be, sokkal gyorsabban

Az továbbra sem világos, miért várt eddig a magyar kormány, hogy a védekezés hatékonyábbá tétele érdekében meglépje ezt.