Többmillió magyar, az ellenzék, és már az ENSZ is aggódik Orbán hatalmi törekvései miatt

Érdekes, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője szerint is aggasztó, hogy a magyar kormány egy világjárvány elleni küzdelem során is saját érdekeit előtérbe helyezve, korlátlan hatalomhoz igyekszik jutni.

Rupert Colville tegnap Genfben kijelentette,

Az ENSZ aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket, ahol a kormány egy törvényjavaslat előterjesztésével kitolná a COVID-19 világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet határidejét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője szerint a törvényjavaslat szinte korlátlan hatalommal ruházná fel az Orbán-kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést. Colville hozzátette:

A nemzetközi szabályok értelmében a „veszélyhelyzeti kormányzásnak” és az ehhez kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, a jelenlegi helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk. Emellett jelentős jogalkotási és igazságügyi felügyelet alatt kell maradniuk.

A szóvivő kitért arra is, hogy a törvényjavaslat szerint öt évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni azokra, akik hamis vagy torz információkat terjesztenek, amelyek befolyásolhatják a kormánynak az egészségügyi válságra adott válaszát. Colville szerint foglalkozni kell ugyan a dezinformálás elleni harccal, ez a jogszabály azonban „a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és befolyásolhatja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”.

Ezért is sürgetik a magyar kormányt,

hogy biztosítsa, hogy az általa hozott intézkedések összhangban legyenek a nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

Eddig is teljesen egyértelmű volt, hogy a kormány lex Covidja egyáltalán nem befolyásolja a járvány elleni védekezést. Ahogyan az is, hogy Magyarország miniszterelnöke nem a korona ellen, hanem a koronáért harcol. Ez pedig már az ENSZ számára is világos.