Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. március 29-én így festett a helyzet.

USA: fertőzöttek száma 135 499, halottak száma 2381

Egy arkansasi republikánus szenátor felszólította Kínát, hogy ne hazudjon többet a fertőzöttek számáról. Állítása szerint a Kommunista Párt mind a mai napig folytatja a hazudozást a valós adatokról.

A New York-i tűzoltóság 230 tagja fertőzött, a rendőrségnél 826 fő. Ez az alapvető szolgáltatások leállását hozhatja már maga után. New Yorkban már 8 503 fertőzött fekszik a kórházakban. Az államban összesen 59 313 regisztrált beteg van.

A Nemzeti Gárda 14 ezer tagja harcol a vírus ellen, nagyrészt tábori kórházak felállításával és logisztikai feladatok ellátásával.

Floridában nem zárták be kellő időben a boltokat, éttermeket, áruházakat. Azt elmondták, hogy ha lehet ne menjenek ki az emberek az utcára, de konkrét szigorítások nem voltak. Ennek következtében a strandok és éttermek is megteltek emberekkel. Az "eredmény" már sajnos látható.

A Járványügyi Központ vezetője elmondta, hogy velük egyeztetve Trump lemondott arról, hogy karantént vonjon New York, New Jersey és Connecticut egy része köré. Az igazgató, aki amúgy a helyi operatív törzs tagja, elmondta, hogy 100 ezer halottal számolnak Amerikában a járvány végére és több millió fertőzöttel.

Kanada: fertőzöttek száma 6 243, halottak száma 64

Kanadában a kórházban fekvő betegek 12%-a 40 év alatti

A miniszterelnök felesége bejelentette, hogy felépült a koronavírus okozta betegségből.

India: fertőzöttek száma 1024, halottak száma 27

India miniszterelnöke elnézést kért azért, mert le kellett zárnia az országot.

Szlovákia: fertőzöttek száma 314, halottak száma 0

Gazdasági mentőcsomagot jelentett be Igor Matoivič miniszterelnök.

A mentőcsomag főbb pontjai, röviden:

  • 80 százalékos állami bérpótlás a dolgozóknak, akiknek bezárt a munkahelye.
  • Állami támogatás a vállalkozóknak a bevételkiesésük aránya alapján.
  • 500 milliós állami garancia a kereskedelmi bankoknak, melyek előnyös kölcsönöket kínálnak majd a vállalkozóknak.
  • A karanténban rekedt emberek, valamint a gyermekeikre vigyázó szülők a bruttó bérük 55 százalékát kapják az államtól.
  • Azon munkáltatóknak, akiknek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a munkavállaló után fizetendő járulékok befizetését.
  • Ugyanilyen arányú veszteségek során továbbá elhalasztják a jövedelemadó-előleg befizetését is.
  • A cégek, amelyek a 2014 és 2018 közötti veszteségüket eddig nem számolták el, lehetőségük lesz ezt egyszerre megtenni. 

Lengyelország: fertőzöttek száma 1862, halottak száma 22

 A lengyel ellenzék elhalasztaná a május 10-i elnökválasztást, sőt, Małgorzata Kidawa-Błońska, az ellenzéki Polgári Platform és szövetségeseinek bojkottra hívott fel és leállította kampányát.

Elektronikusan is szavazhatnak a lengyel parlamenti képviselők a jövőben a Szejm szabályzata vészhelyzetekre vonatkozó pontjainak kiegészítése által.

Kína: 81.439 eset, 3.300 halott, 75.100 gyógyult

45 új eset (44 importált, 1 helyi), 5 halott (mind Vuhanban).

Vuhanban szombattól újra működnek a metrók, minden járaton van egy biztonsági őr, aki ellenőrzi, hogy betartják-e az egészségügyi előírásokat.

Április 8-tól a vuhani reptérről újra indulnak belföldi járatok. Hupej többi reptere vasárnap nyílt meg újra.

Hollandia 1.3 millió maszkot rendelt Kínától, a felét már kiszállították a kórházakba, de a 600 ezret visszahívtak, mert annyira rossz minőségűek.

Dél-Korea: 9.478 eset, 152 halott, 5.033 gyógyult, 394.141 teszt

105 új eset, 6.216 teszt, 8 halott.

Szerdától minden külföldről érkezőnek kötelező a 2 hetes karantén, kivételt csak pár speciális vízumnál lehet tenni.

Az Usával kötött 60 milliárd dolláros devizacsere-ügyletből 12 milliárdot felhasznál most a Bank of Korea gazdaság stabilizálás céljából.

Japán: 1.724 eset, 55 halott, 404 gyógyult

199 új eset, 3 halott. Tokióban 68 új eset. Kína ismét segélycsomagot küld a vírus terjedése miatt. Egyre erősödnek a hangok, hogy le kellene zárni Tokiót.

Spanyolország: 57484 beteg, 6606 halálos áldozat, 14709 gyógyult

Nemzeti gyászt hirdettek Spanyolországban a halálos áldozatok miatt. Egy polgármester visszavonta azt a rendeletet, amely korlátozza a boltba járást és a kutyasétáltatást. A kormány sokáig húzta, de nem tudta elkerülni, hogy a nem létfontosságú ágazatokat ne állítsa le.

Törökország: 7224 beteg, 108 halálos áldozat, 70 gyógyult

Újabb falvakat vontak karantén alá Törökországban. Azok az idősek, akik egészségügyi ellátásra szorulnak hosszabb ideig kapnak ingyenes otthonápolást azért, hogy ne menjenek be a közegészségügyi intézményekbe és ne terheljék le azokat. Arra kérik a külföldön élő törököket, hogy ne menjenek haza. Hatásosnak bizonyultak az új rendeletek, kiürült Isztambul a jó idő ellenére.

Görögország: 972 beteg, 37 halálos áldozat, 52 gyógyult

Segítséget kérnek a saját praxissal működő fogorvosok a görög miniszterelnöktől, mivel a vállalkozóknak nyújtott segélyből ők kimaradtak. Szerintük nekik is jár a segítség, mert nagyon kevés páciensük van a vírus miatt és jelentős bevételkieséssel számolnak.

Április 11-ig hosszabbította meg a görög ortodox egyház a templomok bezárását. Március 30-án bemutatja a görög kormány azt az átfogó csomagot, amellyel a gazdaságot szeretnék újra beindítani.

Egy görög professzor szerint Görögország elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet a kormány gyors intézkedéseinek köszönhetően.

Olaszország: 70065 beteg, 10023 halálos áldozat, 12384 gyógyult

Vásárlási utalványokat juttatnak el a rászoruló családoknak, amelyek alapvető élelmiszerekre használhatók fel. Munkacsoportot hoztak létre Rómában a szegények megsegítésére. 30 orvos és ápoló érkezett Albániából, hogy segítsék az olasz egészségügyet. “A szolidaritás az EU legnagyobb értéke” üzenettel. A pápai rezidencia egyetlen betegén kívül nincs más beteg a Vatikánban, erősítette meg a Szentszék.