Papírforma: Megszavazták Orbán korlátlan felhatalmazását

A veszélyhelyzet végéig Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel a Törvényhozás előtt, és a megválasztott képviselők sem vizsgálhatják felül a kormány védekezéssel kapcsolatos intézkedéseit. A veszélyhelyzet pedig addig marad érvényben, amíg Orbán szeretné.

 A javaslatot hétfő délután 137 igen, 53 nem, tartózkodás nélkül elfogadta a parlament kormánypárti többsége.

Bár volt tiltakozó ellenzék, több mint 100 ezer ember által aláírt petíció, Orbán teljhatalmáról cikkező külföldi sajtó, a Fidesz-KDNP-t egy dolog érdekelte: a hatalom kiterjesztése, az ellenőrizhetetlenség megteremtése. Beszédes, hogy egyetlen ellenzéki módosító javaslatot sem fogadtak be, pedig az ellenzéki pártok a hétfői ülés előtt is közölték:

hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. 

Nem tették.

Bár az értelmesen gondolkodók számára tökéletesen egyértelmű volt, hogy a lex Covid határideje egy percig nem befolyásolta volna a koronavírus elleni védekezést, a mai napon is az ellenzék felelőtlenségét hangoztatta a kormánypárti többség.

További fontos, latin-amerikai diktatúrát idéző momentummá válhat, hogy az elfogadott törvény értelmében a börtönnel sújtható közveszéllyel való riogatás, de egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az is,

"aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa".