Orbán bejegyzéseit is törölheti a Facebook?

A hazudozó politikusokkal pontosan ezt tette a hazánkban legnépszerűbbnek számító közösségi oldal, ahogyan a Twitter is.

Így járt például a miniszterelnök brazil haverja is, Jair Bolsonaro brazil elnök két posztja, amelyik azt állította a hidroxi-klorokin hatékony a COVID-19 ellen, valamint hogy nincs szükség arra, hogy az emberek távolságot tartsanak egymástól. Ezeket törölte törölte a Twitter, majd a Facebook is hasonlóan járt el a brazil elnök előbbi témában közzétett bejegyzésével.

De Nicolás Maduro sem úszta meg, a venezuelai elnök bejegyzését azért tüntette el a Twitter, mert olyan varázskotyvalékot népszerűsített, ami szerinte gyógyítja a koronavírust.

A címben feltett kérdés egyébként csak azért jutott eszünkbe, mert Orbán az elmúlt hetekben (ahogyan az elmúlt tíz évben folyamatosan) szintén tett néhány olyan kijelentést, ami maximum egy alternatív valóságban állja meg a helyét.

Ezeket többnyire természetesen a Facebookon is megosztotta híveivel szöveges, vagy éppen videós tartalmak formájában, utóbbiak esetében a parlamenti felszólalások, a Kossuth Rádióban, vagy az élő bejelentkezések alkalmával elejtett agymenések bőven szolgáltattak muníciót.

Többek között azt is, hogy a kormány elsőként cselekedett, ami a járvány elleni harcban meghozott intézkedéseket illeti.

De említhetnék azt is, hogy igyekezett minden felületen elhitetni az emberekkel, hogy a felhatalmazási törvényre szükség van a járvány elleni hatékony védekezés miatt, miközben az valójában egy percig sem befolyásolta a koronavírus elleni védekezést, csak saját hatalmi törekvéseit segíti.

A miniszterelnök többször hangoztatta azt is, hogy felesleges tesztelni, a maszkok használata pedig szükségtelen, miközben mindkét dologgal kapcsolatban „változott a véleménye” az elmúlt hetekben.

Hogy mindez a hazugságok vagy inkább a felelőtlenségek halmazába tartozik, eldöntik majd Zuckerbergék.

Az viszont nem kérdés, hogy ezek az elképesztő, sorozatosan elkövetett hibák, késlekedések egy világjárvány idején különösen sok áldozattal járhatnak, és a miniszterelnök, valamint a kormánya alkalmatlanságát bizonyítják.