Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április elsején így festett a helyzet.

Floridában, bár súlyos a helyzet, a helyi kormányzat továbbra sem tartja kezében az irányítást. A kormányzó kijárási tilalmat vezetett be, a rendvédelmi szervek értesítése, a szervezettség azonban egyáltalán nem működik olajozottan. Közben 300 belügyi dolgozó és 2900 tűzoltó is megfertőződött. A legtöbb amerikai hotel az ürességtől kong, a foglalási arány jelenleg 22%, ez a szám tavaly 67% volt.

New York kormányzója úgy látja, már nem lesz normális világ, vagyis lesz, de az egy új normális világ lesz. Az alelnök megítélése szerint június közepén tetőzhet a járvány. A tőzsde továbbra is jelentősen zuhan.

Indiában a kormány követi a karanténba zárt emberek mobiljait, felkészülve arra az esetre, ha elhagynák a részükre kijelölt övezetet.

Spanyolországban továbbra is nagyon rossz a helyzet. Tegnap már 70436 betegről, és 9053 halálos áldozatról adtak hírt.

Nyilvánosságra hoztak egy videót, amiben az Ifema nevű ideiglenes madridi kórház látható.

A spanyol egyetemeken elhalasztják a hagyományos vizsgaidőszakot, a rektorok megpróbálnak online vizsgáztatási eszközöket keresni, a gyakorlati órákat pedig egyáltalán nem tartják meg.

Közben a gyógyszerészek körében is megnőtt a koronavírus fertőzöttek száma.

Jó hír viszont, hogy hat hónappal meghosszabbították a hitelmoratóriumot, míg Barcelonában mindenki számára ingyenessé tették a tömegközlekedést.

Törökországban is egyre több a beteg és a halálos áldozat, a tegnapi adatok alapján a fertőzöttek 13074-en, az elhunytak már 214-en voltak.

Az országban életbe léptek az új piaci szigorítások, melyek kimondják, hogy csak szájmaszkkal lehet a piacok területére lépni és szükséges elhelyezni bizonyos távolságonként kézfertőtlenítő állomást. A standok közötti távolságot is megszabták, a török Akbank pedig 10 millió lírát különített el az egészségügy számára.

török1

török

Görögországban 1213 beteg és 49 halálos áldozat volt a tegnapi adatok alapján.

A Syriza Ifjúsági Tagozata javaslatokat dolgozott ki a fiatalok megsegítésére, ezek a következők:

  • Az érettségi vizsgák elhalasztását kérik, mert az járványügyi veszélyt hordoz magában
  • Szabadon, mindenki nyerjen felvételt a kiválasztott felsőoktatási intézménybe
  • Az utolsó tanév anyagát ne kérjék számon az évvégén, az érettségi vizsgák online megtartásánál csak az utolsó előtti tanév anyagáig kérjenek számon

Céljuk, hogy a vírus ellenére is legyen ingyenesen elérhető a felsőoktatás Görögországban. Közben egy görög cég gyapotmaszkokat készít a hiánycikknek számító maszkok pótlására.

 

Olaszországban továbbra is kritikus a helyzet, már 77635 beteg és 12428 halálos áldozat volt tegnap.

Megható jelenet volt, amint a Bari-szigeteken az ápolók megtapsolták a meggyógyult beteget távozásakor.

Közben a vészhelyzetben növekszik a kormánypárt támogatottsága, mivel egyre többen bíznak a kormány intézkedéseiben.

 

Belgiumban a betegek száma 13964, a halottaké 828.

A flamand kormány 3000, illetve 4000 eurós kompenzációs támogatást nyújt azoknak a kis és középvállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyek a vírus miatt bezárni kényszerültek

A brüsszeli kormány a költségvetés kiigazítására készül. A kialakult helyzet miatt növekszik a nőket ért családon belüli erőszakos cselekmények száma.

Örömhír ugyanakkor, hogy a jelek szerint lassul a vírus terjedése az országban.

Franciaországban, ahol már 52128 megbetegedés, és 3523 elhunyt van, több mint 200 ezer kisvállalkozás élt az állam által felajánlott 1500 eurós segítséggel. Ugyanakkor minden ötödik munkavállaló az országban részleges munkanélküli státuszba került.

A kormány azt javasolja, kapjanak 1000 eurós bónuszt azok a munkavállalók, akik nem választják a távmunkát.

Több mint félmillió vállalkozás kérte, hogy a márciusi hónapra esedékes járulék és adó befizetési kötelezettségüket halassza el a kormányzat.

 

Szlovákiában 400 fertőzöttről és 1 halottról adtak hírt.

Több hétre teljesen kikapcsolná az országot Igor Matovič miniszterelnök. A kormányfő szerint ilyen esetben leállna minden üzem az országban, az utcákon a közrendre a hadsereg ügyelne, a lakásból csak azok mehetnének ki, akik kutyát sétáltatnak. Hogy hogyan zajlana például az élelmiszerek bevásárlása, arra nem tudott választ adni megmondani.

Fontos, hogy erre a blackoutra még nyár előtt, a legnagyobb melegek érkezése előtt sor kerüljön. S ha kikapcsoljuk az országot, akkor katonai szigornak, abszolút fegyelemnek kell lennie

- mondta a miniszterelnök.

Közben Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter pénzbírságot fizet, mert szájmaszk nélkül jelent meg a napokban egy sajtótájékoztatón. A miniszter azt mondta, hibázott, és bocsánatot kér. „Már beszéltem a miniszterelnökkel, ki fogom fizetni a bírságot" - mondta. Gröhling megjegyezte, teljes havi fizetését felajánlotta annak a segélyalapnak, amelyet a koronavírus okozta válság által érintett rászorulók megsegítésére hoztak létre. Kormánypárti képviselők, miniszterek és a kormányzattal együttműködő személyek is felajánlották hozzájárulásukat. Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) közölte, ő is így cselekedett.

Lengyelországban speciális applikáció használatára kötelezik a 14 napos karanténba zárt lengyeleket, hogy a hatóságok ellenőrizhessék a (nem) mozgásukat. Az applikáció egy geolokációs rendszert és arcfelismerést használ.

A lengyelek 2420 fertőzöttről és 36 halottról számoltak be.

Bulgáriában tegnapig 422 fertőzöttről és 9 halottról szóltak a hírek.

Az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók, rendőrök és önkéntesek hősies munkáját látván meghatódottságáról is ír hosszú Facebook-posztjában Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

Büszke vagyok minden egyes bolgár állampolgárra. Köszönöm Önöknek az erőfeszítéseket, együtt többre vagyunk képesek

 – zárja sorait a kormányfő, aki bejegyzésében arról is ír, hogy a kormány arra kéri a bolgár parlamentet, hogy május 13-ig hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot.

 

A Kínából érkező számokat (is) fenntartásokkal kell kezelni, az adatok szerint a fertőzöttek száma 81554, az elhunytaké 3312.

France Lu Shaye kínai nagykövet azt mondta, az elmúlt 2 hónapban kb. 10.000 olyan haláleset történt Vuhanban, ami nem a koronavírushoz köthető, és több mint 2.000 melynek a járvány az oka.

Probléma volt a kínai maszkokkal Hollandiában, és a Kínából Spanyolországba exportált tesztekkel is.

Dél-Korában 9887 betegről, és 165 elhunytról szóltak a tegnapi adatok.

Úgy fest, hogy a hetek óta tartó zuhanás után stabilizálódik a koreai részvénypiac. Április 9-én kezdődik az új tanév, az online oktatás miatt sok pedagógus és szülő fejezte ki aggodalmát.

A koreai kormány hazahozta 309 Olaszországban ragadt állampolgárát. Egyre több országból érkezik hasonló igény.

Sajnos Japánban is emelkednek a számok, tegnap már 2233 eset és 66 halott volt a járvány következtében.

A japán kormány szerdán bejelentette, hogy jövőhéttől kb. 50 millió háztartáshoz juttatnak el többször használatos maszkokat, mivel a bolti készletek elfogytak. Szakértők javaslata alapján az iskolák bezárását meg kellene hosszabbítani azokon a területeken, ahol súlyosabb a járványhelyzet.

Aggódnak, hogy Tokióban túlterhelt lesz az egészségügy. Jelenleg 500 ágyat tartanak fent koronavírusos betegeknek, ebből 394 foglalt. A tervek között szerepel további 700 ágy a súlyosabb, és 3.300 ágy a gyengébb tünetekkel rendelkezőknek.