Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április másodikán így festett a helyzet.

USA. Részletek a történelmi gazdaságmentő csomagból:

Mindenki, akinek az éves bruttó jövedelme nem haladja meg a 75.000 dollárt, kap egy egyszeri juttatat, 1200 dollárt és minden eltartott után további 500 dollárt.

Idén január 1-től heti 385 dollár volt a munkanélküli segély, amit 26 hétre fizettek. Ezt most kiegészítik plusz heti 600 dollárral, egészen július 31-ig. Ez mindenkire vonatkozik, aki a válság miatt nem tud dolgozni (alkalmazott, vállalkozó, önfoglalkoztató, előadóművész, egyéni vállalkozó, alkalmi munkás stb..)

A vállalkozásoknak, iparnak adott támogatásoknak CSAK a leállás UTÁN - amikor újra indul a termelés - van értelme, mert csak akkor lehet élénkíteni, ha van termelés.

Trump népszerűsége emelkedik, de nagyon könnyen támadhatóvá vált korábbi nyilatkozatai miatt, amit a vírusról mondott.

Csak Kaliforniában 2 millióra emelkedett a munkanélküliek száma. Ohióban 468 ezer ember fordult az elmúlt napokban munkanélküli segélyért. Az USA-ban csak az elmúlt egy héten 6.6 millió ember veszítette el a munkáját.

Egy felmérés szerint a kaliforniai koronavírussal fertőzöttek 1/3-a kötődik valamilyen egyházi összejövetelhez. Ami azt jelenti, hogy a templomokban, egyházi összejöveteleken tudott a vírus leginkább terjedni.

Ha ilyen ütemben telítődnek a kórházak, akkor New York államnak már csak 6 napra elegendő lélegeztető gépe van.

Az amerikai „operatív törzs”, a Szövetségi Vészhelyzeti Ügynökség (FEMA) megrendelt 100 ezer hullazsákot is. Az egészségügyi személyzetnek járó felszerelésekből viszont nem juttattak eleget az államoknak.

A demokrata párt elhalasztja az elnökjelölő konvencióját júliusról augusztus 24-re.

Tegnapi adatok alapján a fertőzöttek száma 236 339, a halottaké 5648.

 

Két szent városban Mekkában és Medinában kijárási tilalmat rendeltek el 24 órára. Ez a legszigorúbb rendelet. Senki nem léphet ki az utcára.

A fertőzöttek száma Szaúd-Arábiában 1885, az elhunytaké 21 volt tegnapig.

 

Spanyolországban az aktív esetek száma egy nap alatt 4006 fővel 73492-re, az elhunytaké 950-el tízezer fölé nőtt.

Az Iberdrola vállalat elnöke azt ígérte, hogy 10 milliárdos nagyságrendű gazdaságélénkítő beruházást fog a vállalatánál elindítani, hogy a gazdasági nehézség ne érintse a nemzetközi vállalatot. A cégnek egyébként Magyarországon is van érdekeltége.

A vendéglátásban és építőiparban dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben és ezekben az ágazatokban küldték el eddig a legtöbb embert Spanyolországban.

Nem jut elég táblaeszköz minden rászoruló gyereknek, ezért megnehezül a távoktatás lefolytatása Spanyolországban sok területen. 900.000 munkahely szűnt meg a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

A kormány gazdaságélénkítő eszközként indítja el az új energiatervet.

Több mint 1000 Erasmus programban résztvevő spanyol állampolgár nem térhet vissza hazájában a veszélyhelyzet végéig. Egyre többen vesznek részt önkéntesként az Élelmiszerbank munkájában.

 

Törökországban is egyre rosszabb a helyzet, a betegek száma 15069-re emelkedett, az elhunytaké 277-re.

Közben a Korán kurzust oktatók fizetéskiegészítésre jogosultak a veszélyhelyzetben.A járművezetők az üzemanyag áfájának csökkentését kérik a kormánytól.

Otthon is használható légzőkészülékeket fog gyártani egy török üzem.

A márciusban befizetett kollégiumi díjakat minden hallgatónak visszatérítik, valamint nem számolnak fel semmilyen felsőoktatási díjat az elkövetkezendő három hónapra.

Érdekesség, hogy Isztambulban 35%-kal kevesebb kenyér fogy.

 

Görögországban 52 halottról és 1310 fertőzöttről adtak hírt tegnapig.

Hamisnak bizonyultak azok a híresztelések, miszerint nem megfelelő védőfelszerelést használnak a görög kórházakban az egészségügyi dolgozók

- jelentette ki az Egészségügyi Minisztérium az általa indított kivizsgálás után.

„Légy önkéntes” elnevezésű programot indítanak az országban.

A munkájukat vesztett görög állampolgárok 800 eurós támogatást kapnak.

 

Olaszországban továbbra is tragikus a helyzet. Tegnap a halottak száma már 13 ezer fölött volt, a fertőzéseké pedig 80 ezernél is több.

  • Túlterhelt a Milánói krematórium a megnövekedett halálozások miatt.
  • A TV piac is zsugorodni kezdett, nagy a visszaesés a korábbi adatokhoz képest.
  • Börtönbe küldené egy olasz polgármester azokat, akik a rászorulóknak juttatott élelmiszerutalványokat 100 és 70 euró értékben árusítják az interneten.
  • Hamis maszkok kerültek forgalomba Olaszországban. Ezek a maszkok egyáltalán nem védenek a megbetegedéstől.

 

Kínában 81589 esetről és 3318 halottról adtak hírt.

Az amerikai hírszerzés információi szerint a kínai kormány eltitkolta a koronavírus-járvány valódi méretét, mind a regisztrált betegek, mind pedig az áldozatok számát lefelé kozmetikázva. A kínaiak szerint az USA nem tudja elfogadni, hogy Kína jobban kezeli a helyzetet, mint ők, és csak a náluk tomboló járvány méretéről próbálják elterelni a figyelmet vádaskodással.

A francia Le Figaro-ban megfogalmazott kritikákra is az a válaszuk, hogy a nyugati sajtó irigykedik, amiért ilyen jól tudták kezelni a járványhelyzetet.

Szerintük a széleskörű maszkviselés hozzájárul a helyzet jó kezeléséhez, ezért azt tanácsolják a többi országnak, hogy kövesség a példájukat.

A kínai külügyminiszter szerint a holland kórházakból visszahívott kínai maszkok nem orvosi használatra készültek.

A külföldön tanuló kínai diákok biztonságának érdekében intézkednek a nagykövetségek.

 

Dél-Korea. Minden külföldről Szöulba érkezőt tesztelni fognak mostantól. Az érkezők ellenőrzését a szöuli Olympic stadionban fogják végezni.

A kormányzati intézkedések ellenére továbbra is folytatódik a külföldi befektetők részvényeladása a tőzsdén.

Tegnap 9976 volt a fertőzöttek és 169 a halottak száma. Az országban már több mint 430 ezer tesztet végeztek.

Japánban az elhunytak száma 66, a fertőzötteké 2233.

Vita folyik arról, hogy az egyes területeken újra megnyissák-e az iskolákat. A japán kormány jövőhétre ígért egy széleskörű gazdasági mentőcsomagot. A kormány addig is segíti a kórházak felkészítését, megerősítését.