Orbán Viktor a veszélyhelyzet eddigi legpofátlanabb interjúját adta

Orbán Kossuth Rádiós interjúi rendre nyitogatják az ember zsebében a bicskát, de a mai pökhendi szereplése, nagy haverja, Jair Bolsonaro brazil elnök szintjére emelte.

A pusztító erejű műsorban az alábbi főbb üzeneteket volt mersze a rá jellemző döbrögi stílusban előadni:

- "500 ezer forintos extra juttatást kap idén minden egészségügyi dolgozó a többletmunka elismeréseként és azért, mert a védekezésben ők vannak legjobban kitéve a koronavírus fertőzésnek". Idén. Vagyis ez azt jelenti, hogy havonta nagyjából 50 ezer forinttal kapnak többet az amúgy siralmasan kereső egészségügyi dolgozók. Idén. Mert utána majd visszaáll az eredeti rend. Csak mellékesen: Romániában havi 500 eurót is elérő extra juttatást kért az államfő a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a kormánytól. 

- Szombaton bevezetjük a járványügyi védekezés alapját, a válságkezelés részletes bemutatása pedig jövő kedden várható - mondta.  "Annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus elpusztít". A csomag munkahelyek védelmét érintő részével kapcsolatban azt mondta: nem szeretne a segélyalapú gazdaságra visszatérni, mert "a segély alamizsna, leépülés, és függőség, kuncsorgó élet", míg a másik út "a munkaalapú gazdaság, ahol van munka, kereset, önbecsülés, függetlenség és a végén van büszke élet." És akkor fordítsuk ezt le az orbáni nyelvről: 

Nem tudom, mit rinyálsz, te nyomorult csicska azért, mert elvesztetted a munkádat és hónapokig nincs bevételed, nyugodjál már meg, mert én itt vagyok, az atyaúristen, és én azt mondom, hogy lesz munkád. Hogy mikor, vagy hol, az majd kiderül. Addig oldd meg, kussban. Csak nem gondolod, hogy segélyeket fogok osztogatni? Igaz, hogy azt pofáztam éveken át, hogy szárnyal a gazdaság, és rohadt gazdagok vagyunk, az rám volt érvényes. A pénz kellett stadionra, haverokra, meg arra, ami épp nekem megtetszett. Segélyt, azaz alamizsnát csak a nyugdíjasoknak adok minden évben háromszor, röhejes összegben, hogy szavazzanak rám. Általában bejön. Neked, te munkás csicska, nem adok. Majd ha megdolgozol érte! Ja, hogy nincs hol? Majd talán lesz. 

- "Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott" - jelentette ki Orbán. "Ez csak hitelből volna lehetséges, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mintha dolgoztál volna. Ez a szabály, amit az életemben megtanultam" - tette hozzá.

Nem vicc komolyan volt arca mindezt kimondani. Mindezt, ami nem csupán ordas hazugság, egy válsághelyzetben aligha tehetne ennél gusztustalanabb kijelentést egy miniszterelnök. Magyarország Döbrögije, akinek vagyonnyilatkozatából Mészáros Lőrinc en bloc kimaradt, azt mondja, hogy ő megtanulta, hogy a hitel rossz. Magyarország Döbrögije, aki családvédelmi akcióterven meg babavárókon keresztül évek óta arra biztatja a komplett magyar lakosságot, hogy vegyen fel hitelt, és minél többet. 2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak. 

"Még az ellenségeink sem tudják tagadni a magyar gazdaságpolitika sikerét, ilyen alacsonyan még soha nem volt a munkanélküliség, ekkora megtakarítása még soha nem volt a társadalomnak, és ekkora fogyasztása sem; szárnyal az ország" - mondta Semjén Zsolt 2019 szeptemberében.

Hol van a pénz, Viktor? Miért hazudsz?