Sok helyen a civilek az önkormányzattal együtt szervezik a vírus elleni védekezést

Ha már a kormányra nem számíthatnak.

Miközben az Orbán-kormány azt tervezgette, hogy hogyan csorbítsa, illetve vegye el a polgármesterek jogait a veszélyhelyzetben, az ország számos pontján pont ők azok, akik a civilekkel együtt oldják meg, szervezik meg a védekezést. 

Az önkormányzatok számára is nagy kihívást jelent a járvány kezelése, de vidéken számos helyen bizonyítják, hogy összefogással sok minden lehetséges:

  • Ózdon helyi cég gyártja a maszkokat, amit az önkormányzati alkalmazottaknak oszt ki a polgármester. A polgármesteri hivatal dolgozói, valamint a szociális szféra alkalmazottai első körben kapták meg a beszerzett védőmaszkokat. A kézhez kapott 500 darab új maszkot pedig a közmunkások és a taxisok között osztották szét.
  • Több tucat önkéntes dunaújvárosi varrónő dolgozik nap mint nap azon, hogy mindenkinek jusson védőmaszk és ezzel lassítani, hátráltatni lehessen a koronavírus-járvány terjedését. A Maszkvarró Manufaktúra ingyen adja a házi készítésű védőeszközt azoknak, akik jelentkeznek érte.
  • Verpeléten szintén az önkormányzat támogatásával lelkes önkéntesek kezdték el a szájmaszkok gyártását, kihordását.
  • Egerben is beindult a fertőtlenítés. Korábban azonnali hatállyal egy 50 millió forintos alapot különítettek el a járvány helyi megelőzése és annak visszaszorítása érdekében; a város 13 forgalmas közterületén fertőtlenítő és tájékoztatópontokat hoztak létre; folyamatosan gondoskodnak a fertőtlenítőszerek beszerzéséről; ingyenessé tették Eger teljes területén a földfelszíni közterületi parkolókat, hogy minél kevesebben használják a tömegközlekedést; a közétkeztetés minden arra rászorulónak biztosított, a kijelölt intézményekben az étel átvehető, szükség esetén kiszállítják. A házi segítségnyújtó rendszer teljes kapacitással működik, de szükség esetére hatmillió forintot biztosítanak plusz munkavállalók felvételére.
  • Dunaújvárosban a város vezetése számos intézkedést hozott a járvány kezelésére, így többek között döntöttek a bölcsődék, óvodák és játszóterek bezárásáról, a vendéglátóipari és turisztikai egységektől pedig azt kérték, hogy lehetőleg ne nyissanak ki. Döntöttek arról is, hogy a piacon egyszerre legfeljebb 200 vásárló tartózkodhat. Az önkormányzat emellett megszervezték a 70 évnél idősebbek számára a meleg étel házhoz szállítását is.
  • Gyöngyösön is gőzerővel zajlik a közterületek fertőtlenítése.
  • Siófokon szintén nagy erőkkel fertőtlenítenek, de további fontos intézkedéseket elrendelt Lengyel Róbert polgármester. Házi segítségnyújtás keretében az önkormányzat 53 fő ellátásáról, 28 fő szociális étkeztetését oldják meg és jelenleg 106 időskorúnak vásárolnak be, váltják ki a gyógyszereit. A polgármester elrendelte érintős lázmérők beszerzését, amint rendelkezésre állnak, reggeli munkába érkezésekor minden munkatárs köteles lázat mérni, és akinél akár hőemelkedés is mutatkozik, a munkahelyére nem léphet be, köteles azonnal orvoshoz fordulni. Az üzletekben, hivatalokban kötelezővé tették a maszk vagy azt helyettesítő textil viselését.

A hatalmas kihívásokkal szembe néző önkormányzatok küzdelmét hosszan lehetne sorolni, mindezek ellenére talán velük foglalkozik a legkevesebbet a közvélemény. Jelenleg biztosítaniuk kell az óvodák, bölcsődék működését, az otthonmaradó 70 év feletti állampolgárok ellátását úgy, hogy sem plusz forrást, sem pedig egyértelmű jogszabályokat ehhez nem kapnak. A civil segítséget, felajánlásokat mindenhol várják, rájuk ugyanis inkább számíthatnak, mint a kormányra.