Tovább épül a diktatúra: Orbánék most a járványra hivatkozva lehetetlenítik el az ellenzéki pártokat

Megvan az új ürügy, így már ÁSZ-vizsgálatra sincs szükség. A közpénzmilliárdokkal kitömött Fidesz a diktatúra újabb szintjére lépett a járvány ürügyén.

Az eredményes védekezéshez szükséges kiemelt költségvetési átcsoportosításokat hajtunk végre és közös teherviselésre kötelezünk multikat, pártokat, bankokat és önkormányzatokat is

-          jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

Egy korábbi cikkünkben már feltettük a költőinek szánt kérdést:

Orbán diktatúrát akar építeni a koronavírusból?

Nos, már a miniszterelnök túlhatalmát biztosító törvény ötletének felbukkanásakor sem volt kérdés, hogy a válasz igen, hiszen ez az egész nem a korona ellen, hanem a koronáért vívott harcról szól.

Ennek megfelelően Orbánék nem is vártak sokáig. Gulyás mai, fentebb idézett bejelentéséből kiderült, a költségvetést átírják, a tárcáktól 1345 milliárdot vonnak el,

a pártok támogatásának pedig a felét, körülbelül 1,2 milliárdot.

Továbbá a multik "különadóját" (36 milliárd forint) a védekezésre fordítják, a bankoktól származó 55 milliárd forintnyi adót szintén átcsoportosítják.

Ezzel párhuzamosan az önkormányzatoktól a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át. Ami a már most komoly gondokkal küzdő önkormányzatokat szinte megoldhatatlan helyzet elé állíthatja.

Jakab Péter Facebookon reagált a mai bejelentésekre. A Jobbik elnöke szerint a megoldáshoz nem a néptől kell elvenni, hanem azoktól, akik eddig csak kaptak. Jakab éppen ezért a Mészáros-adó kivetését javasolja.