Gazdaságvédelem: Orbán megint alamizsnát dob a nyugdíjasoknak

Bár a koronavírus-járvány pont a nyugdíjakat nem érinti egyáltalán, Orbán azért igyekszik lekenyerezni a vírus miatt korlátozott nyugdíjast társadalmat. Elvégre veszélyhelyzetben is gondolni kell a választásokra...

A nyugdíjas társadalom megélhetési szempontból pont annyira érdekli az Orbán-kormányt, hogy évente még csak az inflációt sem követi a nyugdíjak emelése. Helyette rendre kiszúrják az idősek szemét a választások előtt néhány Erzsébet- vagy rezsiutalvánnyal. Most úgy tűnik, Orbán tart attól, hogy veszíthet népszerűségéből a nyugdíjasok körében, miután kénytelen volt korlátozni a mozgásukat. Így hétfő délben bejelentette, hogy 2021 februárjában 13. havi nyugdíjat oszt szét minden idők leghatalmasabb gazdasági akciótervének részeként. Vagyis a "havi" csak névileg stimmel, Orbán ugyanis azt mondta, hogy a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is... Azaz, egy 13. havi nyugdíjat valójában 4 év alatt kapnak meg.

Bejelentette továbbá, hogy a mai naptól 5 program indul el:

1. Munkahelyek megőrzése: átvállalják a munkaadóktól a bér egy részét

2. Beruházásokat fognak támogatni

3. Kiemelt nemzetgazdasági ágazatokat fognak támogatni

4. Vállalatok finanszírozása

5. Család- és nyugdíjasvédelem 

A részletek egyelőre nem ismertek. 

A kormányfő azt is említette, hogy "már éppen kezdtünk egyenesbe jönni", mikor jött a koronavírus. Ez azért fura (vagy inkább álságosan gusztustalan), mert az eddigi kommunikáció nem éppen "egyenesbe jövésről", hanem sokkal inkább "szárnyalásról" szólt.