Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 5-én így festett a helyzet.

Az USA-ban tegnap a fertőzöttek száma már elérte 331 ezret, a halálos áldozatoké pedig 9441-re emelkedett.

A Ford plexiből arcot védő sisakok gyártására állt át. New York államba már 120 ezer ilyen maszkot juttattak el. Az amerikai hadsereg északi parancsnoksága egyébként 1000 fős orvosi stábot küld New Yorkba, ahol a kormányzó szerint az államban többfajta vakcinát és koronavírus elleni gyógymódot is tesztelnek.

Paul Krugman Nobel díjas közgazdász arra figyelmeztet, hogy nehogy túl hamar indítsák újra a gazdaságot:

Azokban a városokban, ahol az emberek jobban betartották a társadalmi kapcsolatoktól való távoltartást, nemcsak sokkal alacsonyabb a halálozási arány, hanem gazdaságilag is jobban jöttek ki ebből…Tehát most minden azt mondja, hogy nem annak van itt az ideje, hogy a GDP miatt aggódjunk.

New Yorkban hatásos volt a Kína-ellenes kampány, egy buszon egy 51 éves nőt inzultáltak, vertek meg. A rendőrségen gyűlölet bűncselekményként kezelik az ügyet.

Bill Gates szerint az élet nem fog visszatérni a rendes kerékvágásba addig, amig nincs működő vakcina

Joe Biden azt javasolja, hogy a demokraták virtuális, tehát online konvención döntsenek az elnök személyéről.

 

Spanyolországban továbbra is kritikus a helyzet, az aktív esetek száma már átlépte a nyolcvanezret, az elhunytaké pedig a 12418-at.

A spanyol egészségügyi minisztérium feloldotta a karantén alól Igualada várost és annak térségét, mert szerintük megszűnt a kritikus veszélyhelyzet a területen. Érdekesség, tegnap ennek a városnak a polgármestere jelentette azt, hogy a kormány hamis halálozási adatokat közölt a városból.

Egy idős meggyógyult beteget ünnepeltek az ápolók:

Orvos: Jól vagy, ugye? Mert mi nagyon boldogok vagyunk, hogy jól vagy.

Beteg: Én is, nagyon.

Orvos: Te vagy az első, akit ebbe az egységbe hoztunk. Ma van egy hete, hogy megnyitottunk és itt dolgozunk. Nagyon büszkék vagyunk rád, bajnokok vagyunk. Nyugodj meg, találkozni fogunk még, oké? Nem fogunk megfeledkezni rólad. Tovább adsz erőt, hogy harcoljunk, rendben?

Beteg: Önök, Ti, mind hősök és hősnők vagytok!

2021-ben kezdhetik meg teljes állásban munkájukat azok a tanárszakos hallgatók, akik nem tudják gyakorlatukat befejezni a távoktatás miatt. A kinevezéseket júniusban akarták tartani, de végül ezt elhalasztották a következő évre.

Ellentmondásos adatokat hoz nyilvánosságra a spanyol egészségügyi minisztérium. A minisztérium szerint csökken a megbetegedések és a halálozások száma, a kórházakba viszont egyre több beteg érkezik.

Meg fogjuk-e becsülni az egészségügyi dolgozókat a járvány után is? A helyzetük mindig kiszolgáltatott volt, hiszen minden nagyobb betegséggel találkoznak életük során, mégis csak akkor figyel fel rájuk a világ ha nagy baj van. Másként less ez most, ha vége van a koronavírus járványnak?

Pszichiáterek segítik azokat az orvosokat, akiknek a halál hírt kell közölni a családtagokkal. Ebben a helyzetben jobban oda kell figyelni alkalmazottjaink mentális állapotára, hiszen a sok tragikus hír közlése és az emberek reakciói befolyásolják a későbbi munkavégzést – nyilatkozta a kórház igazgatója, ahol először kezdték ezt a terápiát alkalmazni.

Szolidaritási hálózatot hoztak létre civil asszonyok Spanyolországban. A mozgalom lényege, hogy otthon, varrógéppel segítsék a kórházi alkalmazottakat. Köpenyeket és maszkokat varrnak a közeli kórházaknak, hogy mindig legyen utánpótlás belőlük.

“Madrid a pusztulás szélén” képgaléria a megnövekedett halálozások miatt felgyűlt koporsókról.

 olaszo

olaszor

olaszorsz

Törökországban 22647-re emelkedett a fertőzöttek és 501-re a halálozások száma.

Kiszabták az első büntetéseket az országban azokra, akik a nemrégen bevezetett szigorításokat nem vették figyelembe.

14 napra újabb falu került karantén alá Törökországban a megnövekedett koronavírus megfertőződések miatt.

A Török Felsőoktatási Tanács elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a török felsőoktatás rugalmasan fogja kezelni a kialakult helyzetet és mindent megtesznek a hallgatók kompenzálásáért. Az elnök szerint erre ékes példa, hogy különböző lehetőségeket kínálnak a hallgatóknak. Lehetőségük van kurzusukat távoktatásban elvégezni vagy pedig később, nyáron személyesen újra egyetemi falak között elsajátítani a félév anyagát. Szerinte így a hallgatóknak lehetőségük van választani, hogy kérnek-e a távoktatásból vagy sem.

1,5 millió lírás büntetést szabtak ki Isztambulban valakire, aki nem tartotta be a karantén rendeletet.

Engedményeket hoztak a 18 és 20 éves kor közöttiek kijárási tilalmában. A korábbi rendelet szerint a 20 év alattiak nem léphetnek az utcára. Ez nagyon sok fiatal munkavállalót zárt el annak lehetősége alól, hogy munkáját elvégezze, ezért a török kormány enyhített a rendeletén és minden olyan 18 és 20 év közötti fiatal utcára léphet, akinek bejelentett állami, magánszférai vagy mezőgazdasági munkahelye van. A kilépéshez egy igazolást kell felmutatniuk, amelyet munkaadójuktól igényelhetnek.

A török egészségügyi miniszter háláját fejezte ki azoknak a 20 év alatti fiataloknak, akik eleget tettek a rendeletnek és otthon maradtak. Szerinte ez most a legnagyobb tett, amivel példát mutathatnak másoknak.

Az isztambuli kormányzó több mint 244 rászoruló családnak adott 100 ezer lira segélyt a nehéz helyzetre való tekintettel.

Görögországban tegnap 1535 betegről és 68 elhunytról szóltak a hírek.

Naponta látogatják meg Thesszaloniki piacait orvosok hőmérőkkel. A cél az, hogy az ottdolgozókat folyamatosan ellenőrizzék, ezzel védve a vásárlókat, a munkavállalókat és mindenkit aki a piac közelébe megy.

Egy új kutatás szerint a görög iparágak 90%-át érinti a koronavírusjárvány.

Összefogott a görög kormánypárt az ellenzékkel a virus ellen. A görög parlamenti pártok összeültek, hogy megvitassák annak kérdését, hogyan lehet minél előbb leszámolni a vírussal. Minden párt egyetértett abban, hogy a folyamatosan teszteléssel ki tudják szűrni a betegeket, elkülöníteni őket és a többi egészséges embert pedig egyre inkább visszahívni a gazdaságba. Hiszen az a közös cél, hogy az ország kilábaljon a válságból és minden visszaálljon a rendes kerékvágásba. Ehhez pedig tesztelni kell és a betegeket elkülöníteni az egészségesektől. Ezért támogatást csoportosítottak át az otthon elvégezhető tesztek kiküldése érdekében. Valamint egy olyan parlamenti bizottságot hoznának létre, amely felügyeli a vírusra elkülönített pénzek mozgását, hogy biztos megfelelő helyre kerüljenek a pénzek. 

A Szyriza azt javasolja a kormánynak, hogy segítse ki anyagilag az önkormányzatokat.

Görög gyárak átállnak arcmaszkok készítésére.

Bár Olaszországban a fertőzöttek száma már meghaladja a 88 ezret, az elhunytaké pedig a 15 ezret, azért jó hírek is érkeztek. Pugliában például csökkent a megfertőződések és a halálesetek száma is.

Megvan az első elítélt, akinek pozitív lett a koronavírus tesztje. Az egész börtönt karantén alá helyezték és újabb teszteket fognak végezni a börtönlakókon és az alkalmazottakon.

A lakosok ajándékokat küldenek az orvosoknak hálájuk jeléül egy olasz városban. 

Kínában 81669 fertőzött és 3329 halott volt tegnap.

Bár a februári adatokhoz képest sokkal levesebb megbetegedést jeleznek, Pekingben a szigorú intézkedések ellenére sem tudták megállítani a vírust. A fő problémát a külföldről érkező, és a tünetmentes fertőzöttekben látják. A kormányzat kiadta a helyi hatóságoknak, hogy keressenek és különítsék el a tünetmentes betegeket.

Szombaton mintegy 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, ezer pár kesztyű, több mint 6 ezer arcvédő plexi, és 400 ezer gyógyszer érkezett Kínából Magyarországra.

Kína márciusban kb. 4 milliárd maszkot adott el külföldre.

Fejlesztik/forradalmasítják az online vásárlást.

A kínai központi bank figyelmezteti a nemzetközi szereplőket, hogy van rá esély, hogy a koronavírus újabb gazdasági világválságot hozzon el.

Dél-Koreában a fertőzöttek száma 10237 volt tegnapig, az elhunytaké 183.

Elkezdődött az április 15-i választás kampánya. A kormánypárt (Democratic Party of Korea) a járványkezeléssel kapcsolatos külföldi elismeréseket, és a transzparenciát emeli ki, a legnagyobb ellenzéki párt (United Future Party) pedig a gazdasági problémákra helyezi a hangsúlyt.

Több tízezer ember van házi karanténban, a szabályszegők miatt vasárnaptól szigorítanak a büntetéseken, a koreaiakra max 1 év szabadságvesztést és max 8.000$ pénzbírságot szabhatnak ki, a külföldiekre deportálás vár.

Japánban 3506-an küzdenek a betegséggel, eddig 85-en hunytak el.

Veszélyeztetettek a Tokióban élő hajléktalanok, több mint 4.500-an vannak, többségük rossz egészségi állapotban, nagy részük pedig 65 év feletti.

Keddtől átszállítják az enyhe tünetetekkel rendelkező fertőzötteket a kórházakból hotelekbe.

Szakértők szerint sokkal több specialistára van szükség, és legalább négyszer annyi nővérre. Kevés a szabad ágy is az intenzíveken, 6500-ból csak kb. 1000 szabad.

Kezdenek fogyni az emberek az utcákról, a hétvégén már többen otthon maradtak inkább.