Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 6-án így festett a helyzet.

USA: Hétfői adatok szerint a fertőzöttek száma elérte a 352 546-ot, az elhunytaké pedig meghaladta a 73700-at. Tegnap csak New Jerseyben több, mint 1000 ember halt bele a fertőzésbe.

Kalifornia felkészült a helyzet rosszabbodására és 4600 kórházi ágyat szabadított fel a koronavírusos betegek számára. Az egyik amerikai áruházlánc közben korlátozza az egyszerre az üzletben tartózkodó vásárlók számát.

Az USA-ban egyre nagyobb a felháborodás azok körében, akik elvesztették valamelyik hozzátartozójukat, mindezt Trump nyakába varrják.

Megdöbbentő, de Georgia kormányzója kijelentette, hogy a strandok fontosak az állampolgárok szellemi és fizikai jóléte szempontjából, tehát nem fogja ezeket lezáratni. New York kormányzója ugyanakkor 500 dollárról 1000 dollárra emelte azok büntetését, akik nem tartják be a „social distancing” szabályokat. Az iskolák bezárását meghosszabbították április végéig.

Trump elnök legfontosabb gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow elmondta hétfőn, hogy a koronavírus által érintett kisvállalkozások támogatására irányuló program keretében nyújtott kölcsönök elérték a 38 milliárd dollárt.

A JP Morgan Chase bank vezérigazgatója 35%-os GDP visszaeséssel számol erre a negyedévre.

Izraelben 8611 betegről és 56 halottról adtak hírt.

A zárt ortodox közösségekben mindennél gyorsabban terjed a vírus. Ezért most kifejlesztettek egy olyan speciális maszkot, amit szakállasok hordhatnak, hogy ezzel is gyengítsék a vírus terjedését.

 

Kínában 81708 aktív esetet jelentettek, valamint 3331 halottat.

Az első negyedévben közel félmillió vállalat szűnt meg Kínában a koronavírus miatt.

Hongkongban 914 lett az összes esetszám, így határozatlan időre lezárják a repülőteret a külföldiek előtt.

 

Dél-Korea: 10284 betegről és 186 halottról számoltak be.

Jó hír, hogy február 20-a óta most volt legalacsonyabb a napi új megbetegedés.

Az elnök közben találkozóra hívta a pénzügyi intézetek vezetőit, és azt kérte, hogy gyorsítsák fel a hitelügyintézést és a hitelkérelmek elbírálását a kkv-k számára. Előremutató, hogy közzéteszik a betegek valós idejű anonimizált eü adatait, hogy a világ minden táján hozzáférhessenek a kutatók.

Először deportáltak külföldit a vírus miatt, egy tajvani nő nem volt hajlandó hatósági karanténban maradni.

Edwin M. Truman pénzügyi szakértő szerint a gazdasági recesszió rosszabb lesz a 2009-esnél.

A focimeccsek akárcsak szinte a világ minden bajnokságában, itt is elmaradnak, a K-League válogatóknak febr. 29-én kellett volna kezdődniük.

Japánban 3506 fertőzött volt tegnapig, valamint 93-an hunytak el a járvány következtében.Ma vészhelyzetet kihirdetésére készülnek Japánban, szerdán léphet életbe. A korlátozások 7 prefektúrára és nagyvárosokra (köztük Tokió és Oszaka is) vonatkoznak majd. Gazdaságélénkítő csomag is várható, kb. 1 billió $ ráfordítással.Az új évkezdéssel sok iskola ismét „kinyit”, a szülők viszont aggódnak emiatt.

A japán munkamorál miatt legtöbben továbbra is bejárnak dolgozni, ahelyett, hogy otthonról tennék ezt, Tokió tömegközlekedési rendszere így most is túlterhelt.

Spanyolországban még mindig kritikus a helyzet. A betegséggel már 81540-en küzdenek hivatalosan, az elhunytak száma pedig tegnap már meghaladta a 13 ezret.

Közgazdászok kérik a hitelfizetési moratórium meghosszabbítását a spanyol minisztertől. A Közgazdászok Általános Tanácsa levelet küldött a miniszternek, amelyben arra kérik a hitelfizetési moratórium meghosszabbítását. Szerintük ugyanis a május 3-ai dátum túl korai, ezért azt halasszák el egészen június 1-jéig.

A spanyol kormány tanulmányozza annak lehetőségét, hogy azokat a koronavírus betegeket, akik nem igényelnek kórházi ellátást, elszigeteljék a többi embertől úgy, hogy ne tudják megszegni a kijárási tilalmat és a személyes jogaik ne csorbuljanak közben.

Kétmillió maszkot lopott el egy üzletember, elfogták. Az ellopott maszkokat értékesíteni akarta. Barcelonában közben megtiltották a hamvasztást, mert az túlságosan leterheli a temetkezési vállalatokat.

Véget ért a fegyverszünet a spanyol parlamentben. Most jár le az az egyhónapos szünet, amit elrendeltek a parlamenti működésben. Az ellenzék plenáris ülést akar és vitát a meghozott intézkedésekről.

Az egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint csökkennek a megbetegedések bizonyos régiókban, amely azt jelentheti, hogy Spanyolország egyes részei túl vannak a tetőponton.

Az alapjövedelem már nem utópia. Nagyon sok ország rákényszerül, hogy bizonyos ágazatok dolgozóinak fizetését átvállalja. Ez elkerülhető lenne az alapjövedelem bevezetésével.

 

Törökországban 574 elhunytról és 25453 aktív esetről szóltak a tegnapi hírek.

A családtagok kapnak szankciót azok után a 15 éven aluliak után, akik nem tartották be a kijárási tilalmat. Törökországban pár napja ugyanis kijárási tilalom lépett életbe 20 éves kor alatt. Mivel a kiskorúak nem büntethetőek, ezért a szüleiket, gondviselőjüket terheli a felelősség, ha gyermekük nem tartja be a szabályokat. Ebben az esetben pénzbírságot szabnak ki.

Isztambulban négy épületet helyeztek karanténba. Az eset Isztambul Bagcilar kerületében történt, miután több lakásban teszteket végeztek és pozitív értékek is előfordultak.

Kötelező maszkviselést rendeltek el az egészségügyi intézményekben. Mostantól minden török állampolgárnak, aki egészségügyi létesítménybe akar belépni, köteles maszkot viselnie. A rendelet azt is meghatározza, hogy minimum orvosi, sebészeti maszkot kell viselnie a látogatóknak.

A török közszolgálati televízió egy új műsor sugárzásába kezd, amelyben tanácsokat adnak a szülőknek ahhoz, hogy motiválják gyermeküket az otthoni tanulásban. Nagyon sok visszajelzés érkezett ugyanis, amelyekben a szülők segítséget kérnek, mert sokszor a gyermekeik nem hajlandóak foglalkozni a távoktatásban kiadott tananyagokkal. A török közszolgálati televízió ebben kíván segíteni ezzel az új műsorral. A műsor vendége először a török oktatási miniszter less, majd olyan szülők, pedagógusokat, tanárok, akiknek sikerült olyan motiváló dolgokat kitalálniuk, amelyeken pozitívan hatottak a gyermekekre.

 

Görögországban a hétfői hivatalos adatok szerint 1589-en fertőződtek meg, 76 pedig elhunytak a koronavírus miatt.

A Szyriza kiadta gazdasági programját. A párt 26 milliárd eurós csomagot javasol a gazdaság megerősítésére.

A javaslat pontjai:

  1. Az egészségügyi rendszer megtámogatása 1 milliárd euróval. +4000 állandó egészségügyi személyzet toborzása. Megfelelő védelmi intézkedések az első vonalban harcolók számára! A laboratóriumi vizsgálatok központi ellenőrzése. A kiszolgáltatott csoportok megsegítése a veszélyhelyzetben.
  2. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása április után és a lakásaukciók leállítása.
  3. Azonnali szociális jóléti és szolidaritási intézkedések 300 millió euro összegben. A rokkantsági ellátások 50%-os növelésével kezdve.
  4. Különleges szolidaritási támogatás 1,5 milliárd euro értékben. Ezt osztalékként elosztani azon munkavállalók között, akik veszélyeztetett vagy nem biztonságos munkahelyeken dolgoznak.
  5. A magánszektor fizetéseinek 100%-os átvállalása május végéig, valamint az önálló vállalkozók támogatása május végéig, amelynek mértéke minden hónapban az előző évi jövedelmük 1/12-ével megegyező összeg legyen. Ezt 8,5 milliárd euróból meg lehetne oldani a párt szerint.
  6. Az összes adófizetési kötelezettség felfüggesztése 6 hónapra.
  7. A hiteltartozások és egyéb banki kötelezettségek befagyasztása mindaddig, amíg az egészségügyi válság fennáll.
  8. 3 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási program azon kis- és középvállalkozások számára, amelyek a forgalom visszaesése miatt nem tudják fizetni banki hiteleiket és alkalmazottjaikat.
  9. Az állami beruházások kifizetésének felgyorsítása.
  10.  Hercules program kis- és középvállalkozások számára, a görög állam 12 milliárd eurós garanciával a likviditásuk erősítése érdekében válsághelyzetben.

A Szyriza elítéli, hogy a kormány milliókat költ a koronavírussal kapcsolatos kampányra. Szerintük ennek a pénznek máshol lenne a helye és sokkal olcsóbban is lehetne tájékoztatni az embereket a vírussal kapcsolatban.

Mytilene önkormányzata 1200 egyenruhát és maszkot biztosított a helyi orvosoknak ás ápolószemélyzetnek.

A koronavírus miatt leáll a légiközlekedés a Jón-tengeren.

Újabb ponttal bővítették a 800 eurós támogatás követelményeit. Ugyanis nagyon sok vállalkozás visszapróbál élni a helyzettel és megigényli a 800 eurós támogatást, miközben évek óta semmi profitja nincsen vagy felfüggesztette üzleti tevékenységét több éve. A minisztérium ezért újabb kitételnek tette meg, hogy a vállalkozásnak, amely igényli a segítséget profittal és aktivitással kell rendelkeznie.

 

Olaszországban 91246 fertőzöttről adtak tájékoztatást, valamint 15887 halálos áldozatról. Csökkent a fertőzöttek száma Liguriában, de a halálozások száma továbbra is nagyon magas. Az önkormányzatok 3 millió maszkot kapnak ingyen átlagosan az államtól. Közben Torinóban egy hatalmas kiállítási teret alakítanak át ideiglenes kórházzá.