Kínai nyomás alatt a WHO?

Trump a napokban megfenyegette a WHO-t, hogy a Kínával szembeni elfogultsága miatt visszatartja az USA hozzájárulását a WHO költségvetéséhez, ez a teljes éves WHO költségvetés 15 %, és a tagországi hozzájárulások 25%-át jelenti. Sajnos Trump kritikája nem teljesen alaptalan.

Ma már többé-kevésbé egyetértés van abban, hogy Kínában már november körül tudtak a járványról. Tedhom Adhanom Ghebrejesus, a WHO főigazgatója 2020 januárjában találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ezek után februárban a WHO ellenezte a nemzetközi utazási korlátozásokat, mint "szükségtelen beavatkozást a nemzetközi kereskedelembe és utazásokba”.  Sokak szerint ugyancsak kínai nyomásra az utolsó pillanatig halogatta a WHO a nemzetközi vészhelyzet és pandémia kihirdetését.

Elemzők szerint a WHO magatartása, és kritikátlan Kína-magasztalása sem véletlen. Kína bárkit meg tud választatni bármilyen ENSZ pozícióra a Biztonsági Tanács kivételével. Az ENSZ-en belüli legnagyobb csoport az un.  G77 és Kína (körülbelül 150 ország az ENSZ 193 tagországa közül) a többi csoport EU, JUSCANZ (Japan, US, Canada, Australia és New Zealand), bár együtt szavaznak, sokkal kisebb. Az ENSZ-el foglalkozók szerint a G77 és Kína csoport  teljesen Kína befolyása alatt áll. Jó példa volt erre az 1992-ben alapított UN CSD ( ENSZ fenntartható fejlődés bizottsága). EU diplomaták szerint "mindent, ami jó volt a környezetnek de rossz Kínának, megvétóztak..."

AZ ENSZ kritikusai szerint a fontos ENSZ pozícióra történő választásoknál sajnos nem ritka a korrupció. Egyes kritikusok szerint teljesen nyíltan vásárolnak szavazatokat, 25-50.000 dollár közötti áron, a pozíció fontosságától függően. Ebben többek szerint Kína masszívan benne van. A szavazatokat gyakran fejlődő országok ENSZ nagyköveteitől vásárolják, akik közül némelyik már évtizedek óta NY-ban él diplomataként. A nemzetközi sajtó által idézett ENSZ-körök szerint ez sajnos közismert tény.

Valamiért Kínának a WHO mindig nagyon fontos volt, de különösen az utóbbi időben, méghozzá a Kínából induló járványok, úgy mint például a SARS, a H1N1. A mostani főigazgató előtt Nancy Chan  volt 10 évig a WHO főigazgatója, őt háromszor választották újra, de sokan kritizálták, mert állítólag az afrikai járványokat (pl.: Ebola) teljesen magukra hagyták. Chan asszonyt követte Tedros Adhanom Gebrejesust, aki Etiópiában miniszterként a New YorkTimes 2017-es cikke szerint elsunnyogott egy egész kolerajárványt.

Ugyancsak Tedros Adhanom Gebrejesus javasolta az elzavart zimbabwe-i diktátort Mugabe-t 2017-ben(!) a WHO jószolgálati nagykövetének. Ennek többek szerint az az oka, hogy Tedros Adhanom Gebrejesus főigazgatói megválasztását Kína mellett leginkább az Afrikai Unió támogatta, amelynek akkor Mugabe ült az elnöki székében. Ezek után több újság egyszerűen "dictator-generál"-nak titulálta a WHO főigazgatóját.

Lawrence Gostin, a Georgetown Egyetem nemzetközi hírű közegészségügyi jogásza súlyos kritikákat fogalmazott meg a WHO főigazgatójával szemben, mivel szerinte a politikailag motivált Kína-barát "falazása" hozzájárult a vírus világméretű elterjedéséhez, most egy petícióban közel egy millióan követelik a WHO főigazgatójának lemondását.  

Időközben a WHO igazgatója visszaszólt Trumpnak, mondván, ne politizálja át a vírussal kapcsolatos kérdéseket.

(Borítókép: AFP )