Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 8-án így festett a helyzet.

Rövidhírek az USA-ból:

  • A WHO igazgatója visszaszólt Trumpnak, hogy ne politizálja át a vírussal kapcsolatos kérdéseket.
  • A nagyobb amerikai részvényindexek tegnap emelkedtek, 2-3%-al. A Dow 3.4%-al
  • A Delta Eirlnies nem ad el többet helyet a középső ülésekre, tehát mindenki mellett lesz egy üres hely.
  • Megyei szinten egészen kaotikusnak tűnik a szövetségi válasz a járványra, állítja a Megyék Nemzeti szervezete.
  • New Jersey kormányzója leállíttatott minden nem szükséges építkezést az államban.
  • 2009-ben 12 469 ember halt bele a H1N1 járványba. Ma meghaladta ezt a számot a az elhunytak száma.
  • Az afro-amerikai közösségekben jobban terjed a járvány, ezért Andrew Coumo New York kormányzója azt ígérte, hogy a kisebbségi közösségekben több tesztet fognak elvégezni.
  • New York állam minden munkanélkülinek 600 dollárt utal el a járvány miatt.
  • A fertőzöttek száma tegnap már 419975 volt, az elhunytaké 14262.

 

Kínában a regisztrált esetek száma tegnap elérte a 81802-őt, a halottaké a 3333-at.

Vuhan újranyitása után pár óra alatt csak vonattal és repülővel kb. 65.000 ember hagyta el a várost. Sokan túl korainak tartják a feloldást.

Az elmúlt 8 napban bizonyított fertőzések 68%-nál tünetmentes volt a vírus.

A kínaiak egy szuperszámítógéppel azt próbálják bizonyítani, hogy nem tőlük ered a vírus. Azt mondják, hogy nyáron Észak-Karolinában egy rejtélyes tüdőgyulladásos beteg lehetett az első koronavírus-áldozat.

A vuhani 76 napos karantén végével a Tencent internetes cégóriás befektetéseket ígért a városnak.

 

Dél-Korea. Szöul polgármestere elrendelte, hogy a városban április 19-ig zárjanak be a bárok, diszkók, szalonok.

Ma kezdődik az új iskolai szemeszter online oktatással, sem a tanárok, sem a diákok, sem a szülők nem tudják, hogy mire számítsanak.

Dél-Kelet Ázsiában hamis koreai maszkokat árulnak. Korea korlátozta a maszk exportot, hogy maradjon elég az országban, most aggódnak a gyártók, hogy a hamis termékek rontják a jóhírnevük.

A Korean Air Lines szabadságolta a munkavállalói 70%-át csökkentett fizetéssel fél évre (ápr.16.–okt.15.).

Újabb segélycsomagot ígér a kormány, 36 billió von ($29.4 milliárd) a koreai exportőröknek, 17.7 billió von a hazai piacnak és 2.2 billió von a start-upok megsegítésére megy.

88 ország vízummentességét függesztik fel.

Folynak az egyeztetések, hogy hogy biztosítsák a kötelező karanténban lévő embereknek, hogy gyakorolják szavazati jogukat az április 15-i választáson. Felmerült, hogy külön idősávot biztosítsanak nekik, ezzel csökkentve a többiekkel való érintkezést.

Betegek száma: 10384, elhunytak száma: 200.

Japánban tegnapig 4900 esetet és 98 elhunytat regisztráltak.Eddig 42 japán cég ment csődbe a járvány miatt. A következő két hónapban lesz a legtöbb vállalat részvényesi közgyűlése, próbálják szorgalmazni és megoldani az online részvételt és szavazást.

Az eü minisztériumban úgy becsülték meg, hogy kb. 1 hónap kell ahhoz, hogy kontrollálják a járványhelyzetet, ha az emberek 80%-kal csökkentik a személyes találkozásokat.

 

A spanyoloknál tragikus a helyzet. Az aktív esetek száma tegnap már 84114, a halálos áldozatoké 14555 volt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdán kiadott egy közleményt, amelyben megváltoztatták a korábbi álláspontjukat a maszkviselési ajánlásokkal kapcsolatban. Korábban csak az egészségügyi dolgozóknak és a már tüneteket mutató embereknek ajánlották a maszk viselését, de mivel felismerték, hogy a tünetmentes emberek is hordozhatják a vírust, ezt az ajánlást kiterjesztették az egész lakosság számára. Ugyanakkor az ajánlás azt is tartalmazza, hogy a maszkok felhasználása elsőbbséget élvez az egészségügyi ellátásban. “Meg kell fontolnia a lakosságnak, hogy amikor közösségi térbe lépnek, pl.: szupermarketek, bevásárlóközpontok vagy tömegközlekedési eszközök, akkor hordjanak maszkot, mert a tünetmentes emberek is átadhatják a vírust.

Az ECDC szakértői kiemelték, hogy ezt kiegészítő intézkedésnek kell tekinteni, a többi járványvédelmi javaslatok, közleményük továbbra is érvényesek.

 „Hogyan készítsünk maszkot házilag?” videót tett közzé az El País.

Koronavírus riasztási állapot 25. Nap, képekkel (El País):

riaszt

riaszt2

riaszt_1

A madridi kórházak takarítószemélyzetének több mint 35%-a koronavírus fertőzött.

A munkavállalók azt sérelmezik, hogy a többi egészségügyi dolgozóval szemben nekik nem biztosítanak elég védőfelszerelést. Egy madridi kórházban 220 takarító dolgozik, ebből most 85 fő kiesik, mert megjelentek náluk a koronavírus tünetei. A munkavállalók azt is sérelmezik, hogyha a tünetek megjelennek náluk, akkor hazaküldik őket, de tesztet nem végeznek el. A takarítókat nem közvetlenül a kórház foglalkoztatja, hanem külső vállalkozók, akik sok esetben nem foglalkoznak alkalmazottjaik egészségével. Egy ott dolgozó takarító arról számolt be, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után 3 napig volt elegendő tisztítószer, védőfelszerelés, viszont utána a kórház spórolni kezdett a tisztítószeren, hogy az tovább kibírja. Ez pedig spórolás pedig veszélybe sodorja a takarítókat és a kórházban tartózkodókat.

A spanyol kormány WhatsAppon indít koronavírus tájékoztató csatornát. Az elérhető eszközökkel olyan csatornát kívánnak létrehozni, amely a koronavírussal kapcsolatos egyszerű kérdéseket gyorsan, automatikusan képes lesz megválaszolni. Azt szeretnék, hogy az emberek ne rögtön a háziorvosukat keressék fel általános kérdéssel, hanem ezt a WhatsApp csatornát. Ettől az intézkedéstől azt várják, hogy némileg tehermentesíteni tudják a háziorvosi szolgálat. A WhatsAppon ez a szolgálatás Hispabot- Covid-19 néven elérhető.

Nem megfelelően működik a távoktatás, ezért engedményeket tesznek a tantárgyak teljesítésével kapcsolatban. A nem érettségitárgyakat nem kell kötelezően teljesíteniük a diákoknak, a tanárok egyénileg fogják elbírálni őket. Erre azért van szükség, mert megnőtt a diákok leterheltsége és az Oktatási Minisztérium kutatása szerint a köznevelésben résztvevők közel 10%-ának nincsen otthon megfelelő számítógépe, okos eszköze a tanulnivalók feldolgozásához, befogadásához.

 

Törökország: Aktív esetek: 31802, halálozások: 725.

Védőfelszerelésben tartott temetés. Fotó: ntv.com.

UvyoaItckE-ycVhN897_dw

Az eset még április 6-án történt Manavgat Ornek Mahallesi-ban. A koronavírussal diagnosztizált férfi halála után a temetést védőfelszerelésben hajtották végbe, majd a temetés után a védőfelszerelést is elégették. A temetést a nagyváros önkormányzata rendezte meg és az önkormányzat álltal felállított csapat alakította így. Később a koporsó szállítását végző autót is lefertőtlenítették, sőt még a sírt is a temetés után.Erdogan telefonon konzultált a kínai elnökkel a koronavírussal kapcsolatban. Egyes feltételezések szerint segítséget kért a török elnök kínai kollégájától.

Isztambulban hatalmas kórházépítések kezdődtek meg. Két új nagy kórházat fognak építeni , hogy a járványhelyzet miatt túlterhelt többi kórházat megsegítsék. Egy kórház az európai, másik az anatóliai oldalon épül meg. A kórházak építésére 45 napot szánnak és arról biztosították az embereket, hogy 45 napon belül el is készülnek.

Erdogan levélben üzent a török állampolgároknak:

Tisztelt polgártársaim,

A globális járvánnyá vált koronavírussal szembeni küzdelemben nemzetünk is résztvesz. Az állam minden intézkedést megtesz amit csak tud a járvány, amely nemzetünk egészségére támadt, leküzdése érdekében. Törökország az elmúlt 18 év intézkedéseinek köszönhetően az egyik legfelkészültebb állam a világon. Nálunk van a világon a legerősebb egészségügyi ellátórendszer és biztosítási rendszer és Törökország rendelkezik a világon az egyik legmodernebb kórházi rendszerrel. Több mint 165 ezer orvost, 205 ezer ápolót, valamint 360 ezer támogató személyzetet számlál hadseregünk, amellyel beléptünk a járvány elleni háborúba.

Mozgosításra kerültek továbbá: az összes szociális segélyszervezetünk, különösen az egészségügyhöz kapcsolódó szervezeteink is.

A meghozott intézkedések mellett a legnagyobb kötelesség az értékes polgárainkra hárul. Gondosan figyelnünk kell az állam által meghozott intézkedésekre és mindent meg kell tennünk kötelezettségeink teljesítése érdekében ezekben a nehéz időkben.

Meglepetés mindannyiuk számára, hogy ez a betegség halálos kimenetelt okozhat különösen a krónikus betegségben szenvedők és az idősebb emberek számára. Ezért, ahogyan meggyőződésünk megköveteli, nagyobb figyelmet szentelünk a humanitárius felelősséggel rendelkező magas kockázatú polgároknak. Ennek érdekében hoztuk a rizikó korcsoportokat érintő kijárási tilalmunkat.

A leghatékonyabb módja a járvány leküzdésére, ha otthonmaradsz és nem lépsz ki az utcára a járványhelyzet végéig.

A mi prioritásunk minden állampolgár védelme és egészsége. A szolidaritásunk megerősítésével könnyedén fogunk kilábalni ebből a nehéz helyzetből.

 

Görögországban tegnap 1482 aktív esetről és 81 elhunytról adtak hírt.

A parlamenti felszólalok ezentúl egy védőbúra mögül fogják tudni elmondani felszólalásukat a Parlamentben. Az intézkedést a képviselők védelme érdekében hozták meg. ( Kép a linkben elérhető)

A görög infrastrukturális és közlekedési minisztérium intézkedéseket hozott az építkezéseken dolgozók és a közmunkások védelme érdekében.

Az alábbi intézkedéseket hozták:

  • A munkáltató vegye figyelembe, hogy az építkezési területek bejáratainál és kijáratainál ne alakuljon ki tömeg és biztosítsa azt, hogy az építési területen mindenki be tudja tartan a 2 méteres biztonsági távolságot.
  • Ezt a távolságot lehetőség szerint a munkavállalók közösen használt helységeiben is tartsák be.
  • Csoportosítsák át az alkalmazottakat különböző idősávokra, hogy egy bizonyos időszakban ne alakuljon ki nagy tumultus az építkezéseken.
  • A beszállítók ne csoportosan utazzanak, a vezetőfülkében maximum egy ember tartózkodjon egyszerre.
  • A nagyobb beruházásoknál hajtsanak végre orvosi vizsgálatot az alkalmazottakon és ott ahol lehetséges legyen elérhető egy orvos minden egyes napon.
  • A veszélyeztetett csoportokba tartózókat és a 60 év feletti munkavállalókat küldjék fizetett szabadságra.
  • Az építkezéseken és munkaállomásokon legyen elérhető kézfertőtlenítő minden munkavállaló számára.
  • A tisztaságra jobban figyeljenek oda, a közösen használt helységeket naponta akár többször tisztítsák meg.
  • A munkagépek vezetőfülkéjében is maximum egy ember, szükség esetén egy asszisztens pluszban, tartózkodhat.
  • Az építkezés tervezett üléseit ne közös tanácstermekben tartsák, hanem online, telefonkonferencia keretében.
  • A nyilvántartást, hogy éppen hányan tartózkodnak az építkezési területen, szigorúbban vezessék, hogy a felügyelő tumultus esetén tudjon intézkedni.

600 eurós támogatást kapnak a kutatók Görögországban. A pályázatati időszak április 9-én indul meg.

 

Olaszország: 94067 beteg, 17127 elhunyt.

 „Ha az ország motorjának számító északi régiókat nem indítják újra, akkor a motor végleg leáll.”

A gyárak leállása miatt elveszíthetik ügyfeleiket, ami miatt a járványhelyzet végén nem fognak tudni munkát adni dolgozóiknak. Az ágazat segítséget vár a kormánytól. Szerintük az lenne a legjobb ha újraindulhatna a termelés szigorúbb keretek között. Szerintük is fontos a munkavállalók védelme, ugyanakkor, ha elveszítik megrendelőiket, akkor annak a járvány után beláthatatlan következményei lesznek.