Tegyük tisztába a dolgokat! – Müller Cecília 10 legkiválóbb tanácsa

A tisztifőorvos a koronavírus-járvány kitörése óta szinte megszámlálhatatlan jótanáccsal látott már el minket. Összegyűjtöttük a 10 legkiválóbbat és egyben leghasznosabbat.

1. A maximális biztonság érdekében inkább azt javasoljuk, az erkélyeken vagy ablakot nyitva szellőztessék a babákat.

2. A  tojást alaposan meg kell mosni, ebben az időszakban viszont érdemes egy kis hipós vízben megmosogatni, öblíteni, majd a törölgetést mellőzve, megszárítani. (...) Nyersen ne egyenek tojást, ez nem a beefsteak ideje. Jó hőkezelten, megsütve vagy megfőzve… ilyen módon kezelve a tojás elfogyasztása biztonságos.

3. A parkokban lévő fitness-tárgyakat lehetőleg senki ne használja, mert így lehet nullára csökkenten a fertőzés lehetőségét.

4. A rendelkezésre álló gyógyszerek rendelkezésre állnak.

5. Még mindig nagyon sok idős ember van a tömegközlekedési eszközökön, a fiatalabbak pedig házibuliznak, és sétálgatnak. Kérjük, hogy ezt ne tegyék.

6. Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja vagy bármilyen szinten befolyásolja. A járvány terjedésében a tesztelés nem játszik olyan szerepet, amilyet szeretnénk.

7. Várhatóan néhány nap múlva szintet lép a koronavírus-járvány, és ekkor már nem lehet megmondani, ki fertőzött meg kit.

8. Készítsünk bevásárló listát. Ilyenkor tudatosan fogunk bevásárolni, nem fogunk bolyongani az üzletekben.

9. Mossunk kezet evés előtt, ételkészítés előtt és után, miután használtuk a mosdót, ha az utcán jártunk, ha állatot vagy ürülékét érintettük. A helyes sorrend: a kéz benedvesítése, a szappan használata, öblítés és szárítás.

10. A gyerekek nagyon nehezen viselik a bezártságot. Talán lehet mondani, hogy még a felnőttek is. (...) Természetesen le lehet vinni a gyerekeket az utcára. Kell a mozgás, egy kicsit futkosni fel-alá.