Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 9-én így festett a helyzet.

Az USA-ban a tegnapi adatok alapján a fertőzöttek száma már 452582-re rúgott, a vírus következtében elhunytak száma pedig 16129-re emelkedett.

Gyorshírek:

A járvány napokon belül elérheti a csúcspontját New Jersey-ben - közölte pár helyi hivatalnok.

  • 14 államban a tanévben már nem nyitnak ki az iskolák, de online formában folyik tovább a tanítás
  • A new yorki metró 41 alkalmazottja halt meg eddig a járványban. Közben a new yorki rendőrség 20%-a is beteg
  • New Yorkban eddig 800 ezer ember adott be munkanélküli segélyre kérvényt a koronavírus járvány kitörése óta
  • Trump bejelentette a második akciócsoportját. (az elsőt a járvány megfékezésére alapította) Ez az új csoport a gazdaság fellendítésért fog majd felelni
  • Az USS Theodore Roosevelt anyahajó után a haditengerészet más hajóin is jelentettek pozitív koronavírus eseteket.
  • A Federal Reserve folytatja rendkívüli erőfeszítéseit az amerikai gazdaság fellendítése érdekében. A központi bank bejelentette egy új, 2,3 billió dolláros hitelfolyamot, amely még nagyobb támogatást tartalmaz a kisvállalkozások és a fogyasztók, valamint az államok, a városok és az önkormányzatok számára is.

 

A Fed csütörtökön elmondta, hogy akár 500 milliárd dolláros kölcsönönnel és 35 milliárd dollár hitelbiztosítással létrehoz egy önkormányzati likviditási keretet, hogy "segítse az államot és az önkormányzatokat a koronavírus világjárvány által okozott cash flow-k kezelésében".

Hogyan működik: Ezen hitelezési program révén a Fed kijelentette, hogy rövid lejáratú adósságokat vásárol az államoktól és Washington D.C.-től, a legalább 2 millió lakosú megyékből és legalább 1 millió lakosú városokból.

 

 

 

 

Kínában a közölt adatok alapján 81865 az aktív esetek száma, az elhunytak pedig 3335.

Az egyre több új megbetegedés miatt az Oroszországgal határos Szujfenho város olyan korlátozásokat vezetett be, mint korábban Vuhan. Kijárási tilalom van, a családból csak egy ember hagyhatja el a lakást, ő is csak háromnaponta, hogy beszerezze a szükséges dolgokat. Nem tartják egyébként valószínűnek, hogy Vuhanban megjelenjen a vírus második hulláma, szerintük két hónap alatt az emberek elsajátították a megelőzés szabályait, az előírásokat sokat szigorúan betartják.

Az országban a diagnózist követő 2 órán belül be kell jelenteni a tünetekkel nem rendelkező fertőzötteket is.

A kínai agrárminisztérium szigorításképp kiadott egy nyilatkozatot, hogy milyen állatokat lehet húsukért tenyészteni, illetve megenni. A kutyahús tiltva lesz.

A finn eü miniszter azt  nyilatkozta, hogy a Kínából érkezett maszkokat letesztelték, és használhatatlannak bizonyultak. Az államtitkár szerint Finnországnak napi félmillió orvosi maszkra és 50 ezer, szűrővel rendelkező maszkra van szükség.

 

Dél-Korea: 10423 regisztrált beteg, és 204 elhunyt.

A Bank of Korea szerint nem valószínű, hogy elérik az 1%-os gazdasági növekedést idén, és ha nem javul a helyzet a 3. negyedévre, akkor recesszió jöhet.

Közben hétfőtől már 90 ország és terület vízummentességét függesztik fel, míg három vietnámit deportáltak a karanténszabályok megszegése miatt.

Pénteken megkezdődött az előszavazás. Maszkot kell viselni, belépéskor mindenkinek megmérik a hőmérsékletét, és legalább 1 méter távolságot kell tartani.

Japánban 5002 esetről szóltak tegnapig a hírek, eddig 105-en hunytak el.

Sajnos Tokióban és Oszakában ismét rekord számú új beteget jegyeztek. A február 29-e óta zárva tartó tokiói Disneyland ismét kitolta az újranyitás dátumát, most április 20-ra.

A Toyota meghosszabbítja az észak-amerikai üzemeinek bezárását, és 9 USA-ban lévő gyárának nagyjából 5.000 dolgozóját bocsátja el. A Nissan és a Honda is hasonlóan járt el.

A külföldiek számára létrehoztak egy többnyelvű forródrótot, melyen a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak információt és segítséget.

A legtöbb hallgató Zoomon keresztül nézhette végig a saját diplomaosztóját, de négy kiválasztott egy távolról vezérelhető robottal gurulhatott végig a szőnyegen.

 

Spanyolországban továbbra is nagyon rossz a helyzet, már 85043 beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig a 15238-at

Jó hír, hogy csökkenni kezdett a madridi kórházakra nehezülő nyomás. Ez annak is köszönhető, hogy csak sürgősségi ellátás van, ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint csökkenni kezdett a bejövő betegek száma is. Ám azt is kijelentették, hogy ez nem a végét jelenti a járványnak, csak ebben az időszakban kevesebb intenzív ellátásra szoruló beteg érkezett a kórházakba.

Átalakítják a spanyol kórházakban a krónikus betegek ellátását. Korábban a HIV fertőzött, Hepatitis B, C fertőzöttek és rákbetegeknek be kellett menniük a kórházakba, egészségügyi központokba a gyógyszereikért, de ezt egy új rendeletnek köszönhetően átalakítják. A kórházak összekészítik ezeknek a betegeknek a gyógyszereiket és elviszik azokat a betegek otthonába. Ezt azért is tartják fontosnak, mert a HIV betegek immunrendszere nem bírná legyőzni a koronavírust. A megoldás eddig jól működik, minden beteg megkapta időben a gyógyszereit és az egészségügyi ellátásukat otthon is megtudták oldani a spanyol hatóságok.

Közben mától ismét fizetőssé válik a tömegközlekedés Katalóniában.

A társadalombiztosítást igazoló kártyával lehet igényelni ingyen maszkokat Katalóniában. Erre közel 14 millió maszk áll rendelkezésre. A cél az, hogy a lehető legtöbb állampolgárt felruházzák egészségügyileg bevizsgált maszkkal.

Madrid város önkormányzata létrehozott egy városi támogatási alapot, amelyből a koronavírus okozta károkat szeretnék enyhíteni. Az adományozó oldalon lehetőség van kiválasztani, hogy az adomány milyen területre érkezzen. Lehet választani: Egészségügyi védőeszközök beszerzését vagy szociális területeken törénő támogatást. Eddig közel 200 000 euró gyűlt össze, amelynek 91%-a magánszemélyektől érkezett.

Több mint 350 000 munkavállalót érint az autóipar helyzete Spanyolországban. A 16 autóipari vállalat szövetségének szóvivője elmondta, hogy ha a kereskedelmi tevékenység májusban helyre is áll, a későbbi válság komoly bizonytalanságot fog okozni a fogyasztók és a vállalatok számára. Abban az esetben, ha a gyárak fokozatosan térnek vissza áprilisban a gyártáshoz, akkor is több hónapba fog telni a gyár teljes termelésének visszaállítása. Az ágazat támogatást kér a gyárak eszközeinek felújítására.

Elkezdték a gyorsteszteket alkalmazni az alapellátásban résztvevő betegeknél és a spanyol egészségügyi minisztérium arra készül, hogy a lakosság között is elkezd gyorsteszteket szétosztani.

 

Törökországban, ahol már 35568 fertőzött és 812 elhunyt van elindul a nyomkövető program a házikaranténba került betegeknél.

Tegnap minden házikaranténba került fertőzött beteg kapott egy tájékoztató SMS-t az egészségügyi minisztériumtól, miszerint nyomkövetővel figyelik, ténylegesen betartják-e a házikarantént. Ezzel kívánnak gátat szabni a hatóságok azoknak, akiknek tesztje pozitív lett, ezért házikaranténba kényszerültek. Ha valaki elhagyja a lakóhelyét, ismét SMS-t kap, utána pedig pénzbírságra, legrosszabb esetben börtönbüntetésre számíthat.

A Török Egészségügyi Minisztérium tájékoztatást adott közzé, hogy milyen intézkedéseket kell betartania azoknak, akik zárt munkahelyen dolgoznak. Ilyen intézkedés a folyamatos szellőztetés, a fertőtlenítés, az emberi kontaktok minimalizálása és a maszk és kesztyűviselés.

Érdekesség, hogy a legújabb kutatások szerint a macskák is megfertőződhetnek koronavírussal.

 

 

Görögország: Regisztrált fertőzöttek száma 1532, az elhunytaké 83.

Az athéni önkormányzat és egyházak összefogtak és hetente ételosztás szerveznek hajléktalanoknak. Ezeken az ételosztásokon maszkokat, kesztyűket és kézfertőtlenítőt is adnak a Athén legsérülékenyebb társadalmi csoportjának.

Ezen a hétvégén utalja el a polgárok számára a kormány a koronavírus-segélyt. Ez fejenként 600 eurót jelent, kutatóknak, ügyvédeknek, értelmiségi pályán dolgozóknak pedig 400 eurót.

Közben csökken az önkormányzatok bevétele Görögországban.

A kormány arra kérte azokat a vállalatokat, amelyeknek a görög önkormányzatok tartoznak, hogy biztosítsanak számukra részletfizetési lehetőséget. Az általános közüzemek elfogadták a kérést, ezért az önkormányzatok számláik kifizetésére részletfizetési lehetőséget kaptak. Görögországban a közüzemi cégek is résztvesznek a társadalmi felelősségvállalásban és rengeteg maszkot ( közel 500 000 ) és kesztyűt fognak az önkormányzatokhoz eljuttatni, hogy azok az egészségügyi ellátórendszerbe kerülhessenek.

144905 munkahely szűnt meg a koronavírus miatt eddig Görögországban. A Munkaügyi Minisztérium szerint ez átmeneti adat és a járványhelyzet után többen képesek lesznek visszatérni a munka világába, főleg ha a turisztikai ágazatot sikerül újra talpra állítania a kormánynak.

 

Olaszországban az aktív esetek száma közelít a százezerhez (95262), miközben tegnapig már 17669-en haltak meg a járvány következtében.

Nápoly segíti a szegény családokat, közel 32 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze, amelyet szétosztanak a legszegényebbek között.

A miniszterelnök ismét meghallgatja a szakszervezetek véleményét, üzenetét azzal kezdte, hogy az egészség áll most az első helyen! Április 13-án ugyanis lejárnak a szigorító rendeletek. Conte a legújabb rendeleteket a szakszervezetek és a kormányzók bevonásával szeretné meghozni, ezért videókonferencián vitatják meg a munkavállalókat és munkáltatókat érintő kérdéseket. Conte-nak annyi kérése volt a szakszervezetek és a kormányzók felé, hogy mindig az egészség legyen az első helyen, ha valamit javasolni szeretnének.

Havonta 500 euró támogatást fognak kapni azok a hallgatók, akik elveszítették gyakornoki helyüket. A döntés azért született meg, mert nagyon sok családban problémává vált a megélhetés és nem szeretnék, hogy a hallgatók a megélhetést válasszák tanulmányaik helyett, ezért azokat a diákokat, akik egyetemi tanulmányaik alatt gyakornoki munkában vettek részt, de elveszítették azt, havonta 500 euró támogatásban részesítik.