Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 12-én így festett a helyzet.

Az USA-ban a fertőzöttek száma tegnapra elérte az 532339-et, a halottaké pedig a 21418-at. Gyorshírek:

  • Arkansas kormányzója sikeresnek ítéli az otthonmaradási rendeletet
  • Andrew Cuomo New York kormányzója elmondta, hogy a gazdaság újraindítását csak más államokkal és megyékkel való egyeztetés után fogják újra megnyitni. A gazdaság megnyitása emellett nem lehetséges szövetségi támogatás nélkül.
  • Coumo kormányzó rendeletben növelte azok körét, akik jogosultak a legújabb (antitestes) tesztekre.
  • Christopher Murray, az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet igazgatója vasárnap mondta a CBS-en, hogy ha a társadalmi távoltartási intézkedéseket és a bolt bezárásokat május 1-jén enyhítik, akkor az országban újra nőni fog a koronavírusos esetek száma.
  • Anthony Fauci reméli, hogy a novemberi választásokat nem érinti már a járvány, de "nem tudom garantálni" - mondta.

Az Egyesült Államok fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakértője (Christopher Murray) szerint egyes korlátozásokat májusban lehet feloldani, de figyelmeztetett, hogy a vírus visszatérhet, ha május 1-én megnyitják az országot. A második hullám valószínűleg júliusban vagy augusztusban fog beütni. Az olyan államokban, mint Kalifornia és Washington, ahol látszólag megtörtént a tetőzés, Murray szerint a tisztviselőknek továbbra is „több hetet” kell várniuk a csúcs után, hogy újból enyhítsék a szigorításokat és hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a fertőzöttek nyomon követése és a folyamatos tesztelés eredményes lehet. Becslései szerint egyes államok május közepére képesek megnyitni.  Murray figyelmeztetett, hogy az államok újbóli megnyitása előtt foglalkozni kell az államok közti utazással és kereskedelemmel, így a vírus nem terjedhet tovább Az is elmondta, hogy Texas pl mivel több kivételt is meghatározott a korlátozó rendeleteiben, épp emiatt kockázatot jelent más államok számára.

Joe Biden demokrata elnökjelölt a New York Times-ban egy véleménycikkben vázolta tervét a gazdaság megnyitására.

Az elsődleges prioritásnak a társadalmi elkülönítás folytatása kell lennie, amíg az új fertőzések száma lecsökken - írta Biden. Felszólította Trump elnököt, hogy a kormány rendelkezésére álló összes eszközzel használja ki a „védelmi termelési törvény”-t” a betegség leküzdésére. Emellett támadta az Trump adminisztrációt a széleskörű tesztelés elmulasztása és a betegek nyomon követésének mulasztása miatt.

A diagnosztikai tesztek számának többszörösét kell elvégeznünk, mint amit jelenleg végezzünk, és készen kell állnunk a tesztelés egy második formájának skálájára: gyors szerológiai tesztek, mely megmondja, ki az, aki már megfertőződött a koronavírussal és szervezetében kimutathatóak az antitestek.

A kórházaknak és az egészségügyi ellátórendszernek fel kell készülniük a vírus valószínű újjáéledésére a gazdaság újraindítása során. A közegészségügyi tisztviselőknek „hatékony betegségmegfigyelést” kell folytatniuk a magánélet védelme mellett, a kórházaknak pedig elég személyzetre és felszerelésre van szükségük a helyi járványok kezelésére, amikor azok bekövetkeznek.

 

Ecuador elnöke és kormányának tagjai fizetésüket megfelezték, hogy ezzel is mutassák, hogy kiveszik a részüket a megszorításokból. Az országban tegnapi adatok alapján 7466 beteg és 333 elhunyt volt.

 

Kínában 82052 esetet regisztráltak, miközben 3339-en már elhunytak a betegség következtében.

Kínába elsősorban az Oroszországból érkezők viszik vissza a vírust, ezért szigorítanak a határátkelésen.

1,3 millió maszk jött Magyarországra Kínából, de sok érkezik holnap is. Vajon milyen minőségűek?

Pekingben bejelentették, mikor kezdődnek újra az iskolák (ápr. 27 és május 11.), a felvételi vizsgák július 7-8., az érettségik július 9-10. lesznek megtartva.

Brit és német kutatók szerint jelenleg 3 verziója terjed a covid-19-nek, az A típus (ez van legközelebb ahhoz, amit a denevérekben mutattak ki) inkább az Usában, a B Vuhanban és Kelet-Ázsiában, a C típus inkább Európában van jelen. Oroszországba és Kazahsztánba is megérkeztek a kínai orvoscsapatok. A külföldiek, akik megszegik a karantén szabályait, 10 évre is kitilthatók Kínából.

Egy kísérleti gyógyszer ígéretesnek tűnik, az alanyok 2/3-nál javulást eredményezett, a szakértők azért óvatosságra intenek a komolyabb mellékhatások miatt.

 

Dél-Korea: 10512 beteget regisztráltak, miközben 214 ember hunyt el eddig a járványban.

Sajnos már 111 újrafertőződést regisztráltak. Tegnaptól minden USA-ból érkező koreait és külföldit az érkezését követő 3 napon belül tesztelnek. Jó hír, hogy csökkennek a napi új esetszámok, és már több mint 70%-os a gyógyulási arány.

Az előválasztáson rekordrészvétel volt a vírus ellenére is. Az országban egyébként elektronikus karkötőt kell hordania annak, aki megszegi a karantén szabályait.

 

Japán: tegnap közel hétezer megbetegedés, és 132 halálozás volt a koronavírus következtében.

A japánok 60%-a szerint a kormány nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

A  kormány figyeli és közzéteszi az emberek mozgását a telefonjuk alapján.

A külföldi munkaerő is megsínyli a járványt, a műszakok száma és a bérek is csökkentek sokaknál.

 

A spanyoloknál továbbra is nagy számban kapják el a betegséget, a fertőzöttek száma tegnap már 86656 volt, a halálos áldozatoké 16972.

A spanyol kormány kibővíti az albérlőket érintő támogatásokat. A munkájukat elvesztettek pályázhatnak albérlettámogatásra, amely nem haladhatja meg a lakbér 100%-át. Egy ember maximum 900 euró támogatást igényelhet. Kezdetben fél évig fogják folyósítani az albérlettámogatásokat. Az első havi kifizetés áprilisban történik.

Sánchez miniszterelnök nemzeti újjáépítési paktumot hozott létre, amelybe sürgeti a regionális elnökök csatlakozását. Nagyon sok regionális elnök szerint viszont a miniszterelnök döntései, például, hogy nem létfontosságú ágazatokba térhetnek vissza emberek dolgozni, felelőtlenek, ezért nem szeretnének ehhez a miniszterelnöki kezdeményezéshez csatlakozni.

9 nap késés után megérkezett egy nagyobb orvosi segédeszköz szállítmány Kínából. 113 tonnát nyomnak összesen.

“Ha túlélem a koronavírust, az azt követő válságot már nem.” A koronavírus járvány következményei most látszódnak meg igazán a társadalomban. Vannak olyan családok Spanyolországban már most, ahol két napig a gyerekek nem tudnak mit enni, mert a szülők elvesztették munkájukat és megtakarítás nélkül élnek. A járvány a kisvállalkozókat, szakembereket érintette leginkább, hiszen őket a munkák elvégezte után fizették ki a megbízók. Most viszont nincs szükség szerelőkre, akik lakásokban tudnának dolgozni, ezért nagyon sok szakember fizetés nélkül maradt.

Egymásnak feszült Madrid vezetése és a spanyol kormány miután a kormányzat bejelentette ingyen fognak osztani maszkokat a metró és buszállomásokon. Madrid vezetése azt kifogásolja, hogy mi alapján osszanak majd maszkot, melyik megállóba mennyit vigyenek, csak hétfőn vagy kedden is legyen-e maszkosztás? A madridi vezetés szerint a kormánynak előbb a részleteket kellene kidolgoznia és csak azután ráhárítani a lebonyolítást a városokra, mert most jelenleg koncepció nélkül ígérgettek.

Csökken a halálos esetek száma Spanyolországban. Az elmúlt 9 napban közel felére esett vissza a koronavírusban elhunytak száma.

Új flashmobot szerveznek Spanyolországban, amelyben arra kéri az embereket, hogy 6 órakor mindenki az erkélyéről küldjön szappanbuborékokat, amelyet otthon is el lehet házilag készíteni a koronavírus leküzdéséhez használt vízből és szappanból.

Önkéntesek átlátszó maszkokat készítenek a siketek és nagyothallók számára. Nagyon sok kórházban ugyanis megállt a kommunikáció, ha a beteg siket vagy nagyothalló volt.  A maszk miatt ugyanis a beteg nem tudta az orvos által mondottakat az orvos szájáról leolvasni. Ezért önkéntesek elkezdtek átlátszó maszkokat gyártani.

Spanyolországban 10-20%-al csökkentek az ingatlanárak, mert a tulajdonosok nem tudják eladni ingatlanjaikat. Abban bíznak, hogy az árcsökkentés miatt hamarabb elkelnek az ingatlanok.

Újra elkezdi munkáját a madridi közgyűlés miután annak munkáját a járványra való tekintettel 30 napra beszüntették. A munka a járványhelyzettel kapcsolatos ügyekkel folytatódik tovább.

Új tanácsokat adott ki a spanyol egészségügyi minisztérium. A tanácsok arra vonatkoznak, hogy miután hazaértünk a bevásárlásból, munkából etc. fertőtlenítsük a szemüvegünket és a telefonunk kijelzőjét is. A telefon kijelzőjének biztonságos fertőtlenítésének módjáról videót is mellékeltek a cikkben.

Megvannak az első halálos áldozatai a vírusnak a brazíl őserdőkben élő őslakosok között. Sok őslakos fél az új megbetegedéstől, ezért területeikre egyáltalán, vagy csak korlátozva engednek be idegeneket.

 

Törökország: 48101 aktív eset, 1101 halálos áldozat. Két napos kijárási tilalmat rendeltek el az országban, majd az ellenzéki pártok ennek 15 napos meghosszabbítását kérték.

Közölték, három hónapig támogatni fogja a török kormány a bérek kifizetésében a munkáltatókat.

A betegek és ápolók közötti kapcsolatban fog segíteni a robotika Isztambulban. Új, ápoló robotokat fognak használni egy isztambuli kórházban, hogy ezzel akadályozzák az ápolók megfertőződését és a betegek ellátását egyszerre. A robotot mobilos alkalmazáson keresztül lehet irányítani. A “Tetrobot” képes élelmiszert, gyógyszert és vizet szállítani a betegeknek.

 

Görögországban eddig 1719 beteget regisztráltak, az elhunytak száma 93.

Elkezdték elutalni a munkanélküli segélyeket Görögországban, amelyeket a járvány miatt munkát vesztettek kapnak.

A lakásbérlők bérleti díjaik 40%-át igényelhetik az államtól, ha van a háztartásban munkát elvesztő személy.

Április 27-ig meghosszabbították a koronavírussal kapcsolatos rendeleteket. Az egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy április lehet a legkritikusabb hónap a járvánnyal kapcsolatban és reménykednek a megfertőződések csökkenésében és ha ez megtörténik, akkor enyhíteni kezdenek a szigorító intézkedéseken.

Kétnapos véradást szerveztek Görögországban a kórházakban megnövekedett vérigény miatt.

Sok athéni megszegte a kijárási korlátozó intézkedéseket és a szombati jó idő hatására megteltek a város utcái és parkjai.

Az ellenzék azt kéri a kormánytól, hogy az első otthon védelmét célzó intézkedések határidejét tolja ki az év végéig.

 

Olaszországban a húsvéti miséket üres templomokban tartották meg.

Palermóban négy étterem összefogott és 400 rászoruló családnak juttattak el élelmiszert húsvét alkalmából. A regisztrált betegek száma átlépte a százezret, az elhunytaké a húszezerhez közelít az országban.

Közben Tripoli és Málta között hajótörést szenvedett egy menekülteket szállító hajó, amelyen közel 250-en utaztak.

Ferenc pápa két lélegeztetőgépet és orvosi védőeszközöket ajándékozott húsvét alkalmából a nápolyi Cotugno kórháznak.

Újabb utalványokat fognak eljuttatni rászoruló családok számára, hogy élelmiszert tudjanak vásárolni. A korábban kiosztott utalványokkal viszont nagyon sokan visszaéltek. A kiosztás után sokan interneten kezdték el árulni az önkormányzat által kiosztott élelmiszerutalványokat.

Április 14-én újra megnyílnak a könyvesboltok, papír-írószerüzletek és gyermekboltok. Habár a Miniszterek Tanácsa meghosszabbította május 4-ig a karantén- intézkedéseket, egyes tevékenységeknek engedélyezték az újraindulást; ebbe tartoznak bele a könyvesboltok és a fentebb említett üzletek is.