Fideszes járványkezelés: "Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Úgy tűnik, a járványügyi szabályok, tanácsok, előírások fideszes politikusokra nem vonatkoznak, azokat kizárólag az átlagos honpolgárnak kell figyelembe venni.

Miközben Orbán Viktor az ország megmentőjének szerepében tetszeleg, a felelősséget pedig ellenzéki politikusokra hárítja, ő és pártja immár naponta keveredik súlyos ellentmondásba. Ami egy világjárvány idején ráadásul emberéletekbe kerülhet.

Az egész ország ismeri már Orbán elhíresült mondatát: "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." 2011-ben a Wikileaksről kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint korábban diplomatáknak beszélt arról, hogy nem érdemes azzal foglalkozni, amit a kampányban mond.

Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán ezt az elvet azóta is vallja, akárcsak pártbeli alárendeltjei. Miután megtudhattuk például a tisztifőorvostól, hogy "egészséges embereknek nem kell maszkot hordani", Orbán az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatásán így nézett ki:

Azt tudjuk, hogy Müller Cecília egy nap legalább nyolc nettó hülyeséget mond, csak itt most az a helyzet, hogy a kormányzat sorozatos hibáiért és ellentmondásaiért nagy árat kell fizetni. Ezt azonban nem a kormánytagok fizetik.

De Orbánon és Mülleren kívül van ám nekünk egy Gulyás Gergelyünk is, aki húsvét hétfőn üzente azt a magyar társadalomnak, hogy nertársakra nem vonatkoznak a szabályok, ők különbek az átlagnál. Minden jel arra utal ugyanis, hogy míg kijárási korlátozás van életben, míg emberek tízezrei vesztették el a munkájukat a vendéglátóhelyek bezárása miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bátran beült falatozni a Várkert Bazárnál lévő Felix nevű étteremben a hosszú hétvégén. Persze, állítása szerint csak elvitelre kérte az ételt.

A 444 olvasói vették észre, hogy a Félixben hétfőn egy kb. 10 fős társaság múlatta az időt kora délután, miközben Gulyás Gergely szolgálati autója is ott pihent a parkolóban. Az éttermet egyébként az MNB alapítványa nyitotta az egykori Várkert Kaszinó felújított épületében. (Ki más?) A portál egyik olvasója össze is futott Gulyás Gergellyel, aki három ember társaságában távozott éppen. 

A Miniszterelnökség ezt a következőképp reagálta le:

„Ugyan Gulyás Gergely magánjellegű programjai nem tartoznak a nyilvánosságra, de a kérdésben megfogalmazott állítás valótlan. Az étteremben elviteles rendelésre van lehetőség, melyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter valóban igénybe vett.”

Na most, ebben csak az a szép, hogy Gulyás nem egyedül múlatta az időt az étteremben, hanem többek között ott volt Szánthó Miklós, a fideszes propagandagépezet fontos szereplőjének, az Alapjogokért Központnak az igazgatója, és Kovács István, aki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. 

A 444 olvasója le is fotózta őket, miközben távoztak az étteremből. Csak éppen étel nem volt náluk.

fotó: 444.hu

Már csak azt nehéz eldönteni, hogy ki nyerné meg az elmúlt egy hónap hitelességi versenyét a kormány prominensei közül. Müller Cecíliával, Orbán Viktorral, Gulyás Gergellyel, Kásler Miklóssal, Kovács Zoltánnal rendkívül erős a mezőny.