Az ÁSZ-elnök üzent a magyar családoknak: Költsenek kevesebbet a bevételeiknél!

Domokos László a koronavírus okozta gazdasági válság megoldása mellett a szegénységet is egycsapásra megszüntető javaslattal állt elő.

A fideszes tagsága után az ellenzéki pártok megsemmisítésének kísérletéről elhíresült Domokos László az ÁSZ honlapján üzent a magyar családoknak. Ez az üzenet pedig tekintélyes referenciapontot jelölt ki mindazok számára, akik jelen helyzetben munkanélkülivé váltak: a bevétel és a kiadás közötti pozitív irányba mutató különbözetet, amit takarékosságnak nevezett.

Jelen gazdasági helyzetben egyik napról a másikra több ezer munkavállaló munkahelye szűnik meg, és ha hinni lehet a felméréseknek mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze. Ez nagyon aggasztó. Tehát 63%-nak semmilyen vésztartaléka nincs az olyan helyzetekre, mint a mostani – vezette fel a problémakört az ÁSZ elnöke.

Domokos László azonban nem csak felismerni képes a problémát, hanem orvosságot is kínál rá:

Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert", aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került családok átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nemcsak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe. 

Ugye, hogy ugye! Micsoda ötlet! Egyébként Domokos egyszer már felvetette, hogy a lakosság odaadhatná a pénzét az államnak, és az takarékoskodna vele helyettük. Szerinte ez felkészítette volna az embereket a válságra. Csak, sajnos, valamiért nem fogadták meg a tanácsát.

Sebaj, még mindig nincs veszve semmi, mert az ÁSZ-elnök azért nem hagyja cserben a magyarokat, és elárult egy titkot, ami százezreket menthet meg:

A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. 

Hogy ez eddig miért nem jutott eszünkbe?! A precíz tervben mondjuk jelenthet némi fennakadást, ha a bevételi oldal egy az egyben megszűnik, de talán azt ki lehet küszöbölni úgy, hogy semmire nem költünk egy forintot se.